Efter en inspektion beslutade IVO 2015 om ett föreläggande. Det innebar att inspektionen krävde att socialnämnden nattetid skulle bemanna samtliga våningsplan på Midgårdarna där det bor demenssjuka personer. Beslutet var förenat med vite, det vill säga böter, på en miljon kronor.
Nämnden överklagade och vann i Förvaltningsrätten.
Läs mer: Boden vann striden om nattbemanning
IVO överklagade Förvaltningsrättens dom och yrkade att kammarrätten skulle fastställa inspektionens beslut om vitesföreläggande. Kommunen å sin sida hävdade att föreläggandet var oklart formulerat och därför inte rättsligt acceptabelt.
Kammarrätten går på kommunens linje och konstaterar att föreläggandet inte i tillräckligt hög utsträckning preciserar vad som krävs av socialnämnden för att den ska uppfylla föreläggandet.
– Jag är glad, säger Béatrice Öman (S), ordförande i socialnämnden.
Hon tillägger att domen passar bra ihop med SKL:s nya rekommendationer. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har tagit fram en rekommendation för att stötta kommunerna i kvalitetsarbetet på särskilda boenden för äldre med fokus på natten. Den antogs av styrelsen den 20 januari i år.
– Det är väldigt svårt att förhålla sig till allmänt formulerade villkor, att man ska ha en viss bemanning nattetid annars får man å ena sidan böter och å den andra sidan ska man respektera och tillgodose individuella behov. Det går stick i stäv mot varandra.
Béatrice Öman påpekar att mycket av kvalitetsarbetet nattetid också har att göra med kvaliteten på dagen.
– Nattsömnen har mycket att göra med hur du har tillbringat din dag. Det är en mycket mer omfattande fråga än att bara säga att man måste ha en viss andel personal på varje våning.
Så du är nöjd med domen?– Jag tycker att det är bra att man gått på vår linje. Det betyder inte att vi inte anser att man ska ha en anpassad bemanning på natten. Jag är nöjd eftersom det är en principiell fråga på vilket sätt man kan utfärda föreläggande och hota med vite, säger Béatrice Öman.