Kritik mot politikernas fallskärm

Kommunpolitikernas omställningsstöd uppmärksammades efter förra kommunvalet. Nu är frågan aktuell igen. "Varför ska politikerna ha en sådan enorm gräddfil jämfört med andra i samhället", säger Tobias Sundberg (M).

Bodens kommun väljer att följa anvisningarna från Sveriges kommuner och regioner, SKR, om omställningsstöd för förtroendevalda politiker.

Bodens kommun väljer att följa anvisningarna från Sveriges kommuner och regioner, SKR, om omställningsstöd för förtroendevalda politiker.

Foto: Fredrik Samuelson

Boden2024-04-05 19:00

Omställningsstödet för kommunens förtroendevalda ifrågasattes hösten 2022 när Johan Gröhn (C) meddelade att han lämnar alla sina förtroendeuppdrag. Gröhn var tjänstledig från jobbet som officer vid Försvarsmakten som han valde att inte återgå till. Omställningsstödet gav Johan Gröhn 54 000 kronor i månaden under åtta månader, totalt 432 000 kronor.

Frågan är aktuell igen inför måndagens kommunstyrelsesammanträde då kommunledningsförvaltningen har lagt ett förslag till förändring av stödet. Förändringen innebär en höjning av procentsatsen från 80 till 85 procent under de två första åren, att kommunen erbjuder förlängt ekonomiskt omställningsstöd och att reglerna kring samordning med andra inkomster ändras.

– Vi har fått anvisningar från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, där man skickat ut önskemål till alla sina organisationer om att likrikta bestämmelserna. Där har vi för avsikt att tillmötesgå den likriktning som SKR föreslår, säger Håkan Jansson (S), ordförande Socialdemokraterna i Boden. 

Oppositionspartierna vill att stödet begränsas.

– Vi vill se en begränsning där man kan få stödet i max sex månader och även en begränsning som innebär att man blir diskvalificerad från ersättning om man väljer att inte gå tillbaka till en anställning, säger Tobias Sundberg (M), gruppledare.

 – Det ska inte vara långt mer förmånligt att vara politiker och arbetslös än att gå på vanlig a-kassa. Varför ska politiker ha en sådan enorm gräddfil i jämförelse med övriga, fortsätter Sundberg.  

Anders Pettersson (BA), gruppledare, beskriver förslaget som ett dåligt vägval.

– Vi har föreslagit en förändring som bara ger en månads omställningsstöd och att man maximera det till högst åtta månader. Så att om man suttit två mandatperioder med ett sådant arvode så ska omställningsstödet maximeras till åtta månader, säger Pettersson.

– De lägger ett eget förslag där de bara gör den förändringen att i stället för att få 80 procent av arvodet så vill de höja till 85 procent och lämna tiden för stödet oförändrat, tillägger han.

Att omställningsstödets utformning varierar mellan kommunerna är inte ovanligt.

– I stora drag är det ett stöd för omställning som i många andra branscher finns i form av kollektivavtal och som syftar till att man ska kunna skifta karriär i samband med att man inte längre har kvar politikerrollen, säger Håkan Jansson (S).

Nya omställningsstödet

Kommunstyrelsens förslag till bestämmelser om omställningsstödet
För varje år i uppdraget utges ett ekonomiskt omställningsstöd om tre månader. Ekonomiskt omställningsstöd utges i högst tre år. Det ekonomiska omställningsstödet utges med 85 procent under de två första åren och med 60 procent under år tre. Det ekonomiska omställningsstödet beräknas på den förtroendevaldes genomsnittliga månadsarvode gånger tolv under det senaste året.

Rätten att erhålla ekonomiskt omställningsstöd upphör om den förtroendevalde på nytt blir innehavare av uppdrag med sammanlagt minst 40 procent av heltid hos kommunen, landstinget/regionen eller kommunalförbundet eller får uppdrag i Riksdagen eller regeringen i minst motsvarande omfattning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!