Bodens kommun är inte ensam, men sticker ut när de gäller särskilda avgifter som Förvaltningrätten i Luleå utdömt. En särskild avgift är en slags böter för att kommunen inte kunnat verkställa beslut om plats på särskilt boende inom tre månader från dagen då det fattades.
När kommunen inte kan genomföra att positivt besked, enligt socialtjänstlagen såsom i de här fallen, måste den meddela Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Inspektionen utreder om det finns skäl att ansöka om böter hos domstol.
Hittills under mandatperioden har domstolen fått 13 sådana ansökningar, som är färdigbehandlade. Totalt handlar det om särskilda avgifter på 1 468 300 kronor, fördelat på Bodens, Gällivare och Luleå kommun.
Boden har påförts särskild avgift i fem fall, Gällivare också i fem och Luleå i tre. Boden har påförts mest, 682 000 kronor, Gällivare 477 300 och Luleå, som är den största kommunen till antalet invånare, har påförts minst, 309 000 kronor.
Kommunen har inrättat Garnis korttidsboende med 33 platser på gamla sjukhusområdet i Boden. Patienter på Sunderby sjukhus, som bedöms som utskrivningsklara, men som är för dåliga för att flytta hem, får plats där eller i Harads i avvaktan på äldreboendeplats.
Har kommunen ingen ledig plats måste personen stanna kvar på sjukhuset och då tvingas Boden betala pengar till Region Norrbotten. Till och med 3 juni uppgick årets nota i år till 6,15 miljoner kronor. Totalt under mandatperioden från och med 2018 fram till den 3 juni i år uppgick det sammanlagda betalningsansvaret till 15,76 miljoner kronor.
På socialnämndens senaste sammanträde framkom att 43 personer beviljats plats på särskilt boende, men stod i kö. Av dem var endast två utan demensdiagnos. Väntetiden var då sju månader.
Icke verkställda beslut till särskilt boende uppgick till och med sista mars till 22, varav 14 anges som nya.
Svedjebacka har byggts om till demensboende. Ågården öppnade tio platser i maj. Planeringen att öppna en våning till pågår.
Kommunen avsåg även att bygga om före detta hälsocentralen på Erikslund. Två avdelningar skulle inrättas där, men det har skjutits på framtiden på grund av att regionen tillfälligt ska öppna hälsocentralen där igen.
Kommunen förhandlar nu med Norlandia, som driver det privata äldreboendet Björknäsgården, om att från 1 september omvandla två avdelningar till 18 demensplatser.