Sedan yrkesförsvaret infördes har Försvarsmakten brottats med rekryteringssvårigheter och personalbrist. Det är bakgrunden till att mönstrings- och värnplikten aktiveras igen.
Läs mer: Därför aktiverar regeringen mönstrings- och värnplikten
Läs mer: Regeringens utredare: "Plikten läser inte allt"
Läs mer: "Vi måste se om våra gränser"
Läs mer: Soldatutbildningen - en helt ny värld
Läs mer: Värnplikten blir könsneutral
Läs mer: Bodens kommun vill ha mönstringskontor
Ulf Siverstedt var inte överraskad av regeringens beslut, som han menar är en följd av utredningen att hitta en hållbar personalförsörjning.
– Att nu beslutet kom är positivt för Försvarsmakten. Vi har ett behov av att årligen utbilda 4 000 soldater i Sverige, men vi får bara omkring 2 500 på frivillig grund. Med plikten kan vi utbilda alla soldater som vi behöver för att omsätta våra krigsförband.
I 19, inklusive jägarbataljonen i Arvidsjaur, och A 9 ska årligen utbilda 460 soldater.
– Ungefär 40-50 procent har vi lyckats rekrytera på frivillig grund. Vi ligger lite lägre än riksgenomsnittet. Regeringens beslut innebär att det kommer finnas fler soldater i Boden och Arvidsjaur, säger Ulf Siverstedt.
Även om det blir en ökning kommer det inte att bli de stora värnpliktskullarna som fanns i Bodens garnison på 1980-talet. Totalt kommer det från och med nästa sommar att finns 330 soldater i Boden.
– Vi ska fortsätta att rekrytera på frivillig grund, men nu kan vi också göra det med pliktens hjälp. Vi fyller våra platser, vårt behov, och det blir effektivt att utbilda.
Hur har ni förberett er?
– Vi har redan en organisation som kan ta emot det här antalet soldater. Givetvis blir det ett antal fler officerare som kommer att utbilda soldaterna, men de finns på regementet.
Ulf Silverstedt påpekar att den personalen som nu kommer behövas i den grundläggande utbildningen hittills jobbat med de anställda soldaterna, rekrytutbildning och andra uppgifter inom regementet.
– Vi är förberedda.
Den första kullen värnpliktiga kommer att rycka in på I 19 i juni 2018 i enlighet med förbandets utbildningsrytm.
I och med att plikten aktiveras så blir det första gången i landets historia som kvinnor kommer att inkallas till värnplikt, även om mönstringen varit könsneutral sedan 2010.
– Det ger en grund att hitta både lämpliga män och kvinnor i värnpliktsför ålder som kan göra sin utbildning i Försvarsmakten. Det är gynnsamt för oss och det är gynnsamt för rekryteringen. Det ser jag som positivt att vi kan få in en större andel kvinnor, som också kan rekryteras till yrkesofficerare. Det vore bra för förbandets jämställdhet.
I Norge var den största utmaningen vid övergången materialfrågorna. Enligt Ulf Siverstedt så har det varit problem med att den militära utrustningen inte passade kvinnorna även i Sverige.
– Men min uppfattning är att det blivit bättre. Det är en förutsättning om vi ska lyckas attrahera kvinnor att tjänstgöra att de får likvärdiga förhållanden med utrustningen som deras manliga kollegor.
Att det blivit bättre innebär det att det har blivit bra?
– Nej, jag tror att vi har lite att jobba på och det måste Försvarsmakten arbeta med för att vi ska få in fler kvinnor.