Frågan om de förtroendevaldas omställningsstöd har varit aktuell en längre tid i Boden.
Kommunledningens förslag på en förändring av det ekonomiska stödet har kritiserats av oppositionen. Enligt förslaget ska omställningsstödet till en förtroendevald som lämnar sitt uppdrag höjas från 80 till 85 procent under de två första åren. För det tredje året ska nivån ligga kvar på 60 procent. Stödet kan bara tillämpas för förtroendevalda som har jobbat 40 procent av en heltidstjänst.
Ersättningen ska beräknas på den förtroendevaldes genomsnittliga månadsarvode gånger 12 under de senaste året. Förändringarna är enligt önskemål från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
Enligt kommunstyrelsens exempel som presenterades under kommunfullmäktige kan förändringen innebära en höjning från 433 844 kronor till 980 209 kronor under de två första åren.
Moderaterna vill i motsats till majoriteten se begränsningar där stödet i stället är 50 procent av tidigare arvoden och under högst sex månader.
– Det är fullkomligt oskäligt att en politiker ska kunna säga upp sig själv och från dag ett bli beviljad en form av a-kassa eller, som det är i det här fallet, en fallskärm. Att stödet är väsentligt högre än vad någon på den öppna arbetsmarknaden kan få är ett hån mot de kommunmedborgare som betalar den skatt som dessa fallskärmar sedan betalas ut med, sa Tobias Sundberg (M).
Även Bodenalternativet vill se begränsningar av omställningsstödet.
– Det underlag som ekonomikontoret har räknat fram ger en så otroligt tydlig bild av hur det kan se ut. Jag har jättesvårt att förstå att ni i majoriteten ställer er bakom det här, sa Anders Pettersson, (BA).
Beatricé Öman (S), försvarade förslaget.
– Jag önskar framtida generationer av politiker som har möjlighet att engagera sig politiskt. Beroende av uppdrag eller jobb är det i dag nästan omöjligt. Enligt det gamla avtalet är det bäst att vara pensionär när man är politiker för då drabbas man inte lika hårt, sa hon.
Varken Moderaterna eller Bodenalternativet fick bifall för sina motioner. Det blev dock heller inget bifall för kommunstyrelsens förslag på det nya omställningsstödet. I stället fortsatte en redan utdragen debatt med en ny debatt gällande motivering för en återremiss.
– Jag anser att det borde har genomförts en medborgardialog efter som det rör sig om så pass mycket pengar och för att det kan slå mot andra verksamheter, sa Conny Sundqvist (V), som fick mothugg av Leif Pettersson (S).
– Ett krav på en medborgardialog kan aldrig vara grund för återremiss av ett ärende. I Så fall kommer vartenda ärende i fullmäktige att kunna återremitteras av samma orsak, sa han.
– Det verkar vara väldigt svårt för socialdemokraterna att acceptera att det är kommunfullmäktige som bestämmer vad som är en rimlig motivering för en återremiss. Det är inte ett nytt ärende, det handlar om mer informationsinhämtning från våra medborgare, replikerade Conny Sundqvist.
Kommunfullmäktiges ordförande Leif Nordström (S) fick vid två tillfällen upplysa ledamöterna om att det endast var tillåtet att kommentera ärenden från talarastolarna efter att först begärt ordet.
– Nu får ni skärpa er. Inga kommentarer från bänkarna i fortsättningen, då avbryter jag sammanträdet, sa han.
Frågan om det nya omställningsstödet ska utredas vidare. Kommunfullmäktige sammanträder nästa gång den 14 oktober.