Här skapar de lönsamma affärer

Nätverket för kvinnor som leder företag har på ett år vuxit med över 1000 procent. En man frågade Lisa Nyström om nätverket är nödvändigt, men besvarade själv frågan i nästa andetag. "Han sa att det var skönt att frugan var bortrest så att han kunde fatta besluten i bastun."

Anna Bergström är ägare av Nordskribenten, medarbetare i Hide & See samt styrelseledamot i Svartlå friskola.

Anna Bergström är ägare av Nordskribenten, medarbetare i Hide & See samt styrelseledamot i Svartlå friskola.

Foto: privat

BODEN2017-03-08 07:34

Även om han sa det på ett skämtsamt sätt, enligt Lisa Nyström, så kan det kvinnliga affärsnätverket fylla ett behov eftersom alla inte är bekväma med att delta i sammanhang där man gör affärer på golfbanan eller i bastun. Därför är man då inte ens med när de diskussionerna förs.

Ett år har gått.

Läs mer: Affärsnätverket i Boden som växer

Nätverket Business by women i Boden höll sin första träff i februari i fjol. Då kom fem kvinnor. Idag ingår 71 personer i nätverket. Det är en ökning med 1320 procent. Nätverket drivs ideellt och var tredje vecka träffas medverkande för gemensam frukost, som sponsras av kommunen.

– Alla kommer inte på träffarna, men vi brukar vara omkring 15-20, säger Lisa Nyström, som tillsammans med Ann-Louice Lövgren Engström tog initiativet till nätverket.

Det är de som driver det framåt. Syftet med nätverket är att skapa en mötesplats, öka lönsamhet och affärsmöjligheter och ge företag som drivs av kvinnor en starkare ställning.

– Nätverket är till för kvinnor som leder eller driver företag. Tillsammans ska vi skapa affärer och tjäna pengar, säger Ann-Louice Lövgren Engström och tillägger att Michaela Strömberg, som är näringslivsstrateg på Bodens kommun, har som uppgift att ägna dem extra uppmärksamhet.

– Kommunen kan bidra med utbildningsinsatser och stötta oss på olika sätt.

På sina träffar bjuder de in föreläsare och gäster från exempelvis banker, Almi och företagarorganisationer. De har även haft män på besök som driver företag. Föreläsningarna är ett sätt att bygga kunskap. Varje gång har de också en dialog på ett bestämt tema såsom jämställdhet eller ekonomiska föreningar.

Nina Vikström lockades dit av Lisa Nyström.

– Jag kan väl pröva tänkte jag. Innan dess hade jag inte lagt ned någon tid på att träffa andra människor utöver dem i mitt företag. Det visade sig att det är bra att få träffa och prata med andra utifrån min roll som företagsledare. Jag har anställda och leder min personal, men som ensam företagsledare kan man känna sig ganska ensam. Här kan jag träffa andra företagsledare och dryfta saker som är viktiga för mig att veta.

Hon tillägger att nätverket också ger verksamheten en viss skjuts.

– Jag och mitt företag blir igenkänt.

– Det är bra marknadsföring att nätverka, inflikar Lisa Nyström.

Anna Bergström är också ensamföretagare. Hon har varit verksam så många år att hon var med om att lägga ned en företagarförening för kvinnor.

– Vi tyckte att vi alla är företagare, män som kvinnor. Men jag ser här, fast jag varit med 20 år, många nya ansikten som jag aldrig sett på företagsfrukostar och näringslivsdagar. Det har givit mig flera nya kontakter.

Lisa Nyström poängterar att alla kontaktytor är bra och framhåller att man hos dem kan ha en dialog på ett annat sätt än på den stora företagsfrukosten.

– Vi har ett annat upplägg.

Ann-Louice Lövgren Engström pekar också på det resultat som nätverket har.

– Vi gör mer affärer och får fler kunder. Här har man möjlighet att bygga sin roll som företagsledare och bli säkrare.

Anna Bergström bedömer även att det kan vara ett lättare steg att komma till Business by women än till de stora företagsträffarna när man är nystartad.

– Här kan man växa in i sin identitet som företagare.

– Vi presenterar alltid oss själva för varandra. Det gör att man måste tydliggöra och enkelt beskriva det man säljer och det man gör, säger Lisa Nyström.

Nästa steg som nätverket planerar är att bilda en ekonomisk förening för att öka möjligheten att söka medel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om