Dokumenten kan fälla krögaren

Beslagtagna dokument och telefonavlyssning utgör tung bevisning när rättegången kring den stora ekobrottshärvan i Boden inleds på onsdagen.

Maratonrättegång. Bodenkröagren Hung Nguyen ställs inför rätta. Rättegången beräknas pågå i tolv dagar.

Maratonrättegång. Bodenkröagren Hung Nguyen ställs inför rätta. Rättegången beräknas pågå i tolv dagar.

Foto: Lars-Göran Norlin

Boden2017-04-04 16:45

Polisens razzia mot krögarprofilen Hung Nguyen i januari i år föregicks av ett omfattande spanings- och utredningsarbete. Det framgår av det mer än 3 500 sidor tjocka förundersökningsprotokollet från Ekobrottsmyndigheten.

Läs mer: Fyra åtalas för allvarlig ekonomisk brottslighet

Utredningen målar upp en härva av svarta pengar, penningtvätt och bidragsfusk. Huvudåtalade är Hung Nguyen och hans affärspartner, en närstående man. Hung Nguyen har haft en dominerande ställning i Bodens krog- och nöjesvärld och drivit ett tiotal etablissemang.

De båda männen åtalas för grovt bedrägeri, försvårande av skattekontroll och grovt penningtvättbrott. Ytterligare två personer, en man och en kvinna, är åtalade för grovt bedrägeri respektive bedrägeri.

Det grova bedrägeriet består enkligt åklagaren i att huvudmännen vilselett Arbetsförmedlingen att betala ut pengar till instegsjobb och särskilt insatsstöd. Anställda har fått en lägre lön än den som angetts i lönebeskeden.

Penningtvätten ska ha skett genom att pengar satts in på anställdas konton för att sedan överföras till Hung Nguyens affärspartner. Åtalspunkten försvårande av skattekontroll baseras på konstaterade brister i bokföringen.

Redan 2015 hade Skatteverket uppmärksamheten riktad mot Nguyens bolag. När företaget bedrev restaurangverksamhet under Luleå hamnfestival i juli 2015 fanns Skatteverkets inspektörer på plats. De gjorde ett provköp i restaurangen, något som visade sig inte ha registrerats. Kunderna räknades till 38 under en 20-minutersperiod, men bara 29 fanns registrerade i kassaregistret.

Misstankar fanns även om grövre ekonomisk brottslighet och i juni 2016 anhölls krögaren och hans affärspartner, men båda släpptes efter förhör.

Utredningen fortsatte med bland annat telefonavlyssning och hemlig övervakning av elektronisk kommunikation.

När Ekobrottsmyndighetens utredare i november 2016 ringde Hung Nguyens affärspartner och efterfrågade bokföring för 2014 uppstod problem med att hitta denna. Om detta vittnar flera avlyssnade telefonsamtal.

De papper som sedan lämnades in kunde inte blidka åklagaren som anser att bokföringsskyldigheten i bolaget åsidosatts under en period mellan 2014 och 2015.

I januari i år slog polisen till i en större razzia där flera personer anhölls och senare släpptes. Hung Nguyen har dock suttit häktad sedan dess.

Rättegången hålls i Luleå tingsrätt och beräknas ta tolv dagar i anspråk.

De åtalade nekar till brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om