Fyra åtalas för allvarlig ekonomisk brottslighet

Ekobrottsmyndigheten väcker åtal mot fyra personer, bland andra Hung Nguyen, för ekonomiskt brottslighet och på vissa åtalspunkter grov ekonomiskt brottslighet.

ÅTALAS. Hung Nguyen åtalas för grov ekonomisk brottslifghet. Åklagaren vill att får näringsförbud. Han nekar till brott.

ÅTALAS. Hung Nguyen åtalas för grov ekonomisk brottslifghet. Åklagaren vill att får näringsförbud. Han nekar till brott.

Foto: Lars-Göran Norlin

BODEN, UPPDATERAD2017-03-24 12:18

Det handlar i stora drag om omfattande bidragsfusk och penningtvätt. De fyra åtalade, tre män och en kvinna, förnekar brott.

Utredningen har pågått sedan mitten av januari 2016. Det var då som myndighetens underrättelsetjänst upprättade en anmälan.

Kammaråklagare Inga-Lis Adervall berättar om åtalet.

Hung Nguyen åtalas tillsammans med sin affärspartner, som är 33 år, för grovt bedrägeri och försvårande av skattekontroll, grovt brott. 33-åringen åtalas även för grovt penningtvättsbrott. Han stäms också för bedrägeri tillsammans med kvinnan och för grovt bedrägeri tillsammans med en 23-årig man.

Åklagaren yrkar även på företagsbot och näringsförbud. Företagsbot avser företagen Väg och Städ i Boden AB samt Arenarestaurangen AB. Mot Väg och Städ yrkar åklagaren på en företagsbot på två miljoner kronor och mot Arenarestaurangen en halv miljon kronor.

Vidare vill åklagaren att Hung Nguyen och hans affärskompanjon får näringsförbud i fem år samt att 23-åringen meddelas förbud i tre år.

– Vi har också väckt talan om att man ska utge ersättning till staten för utbyte utav brott, säger Inga-Lis Adervall.

Det man har vunnit genom att begå brott ska man betala till staten. Åklagaren har väckt talan mot Hung Nguyen och hans affärspartner på motsvarade drygt två miljoner kronor. När det gäller kvinnan och 33-åringen avser talan 100 000 kronor. Mot 33-åringen och 23-åringen finns en solidarisk talan att betala 250 000 kronor till staten. Samtliga omfattar bedrägeribrotten.

– När det gäller det grova bedrägeriet i Väg och städ så menar vi att man har fått stöd av staten via Arbetsförmedlingen genom skattereduktion och rena bidrag till bolaget för att nyanställa personer. Vi menar att de här personerna inte har fått de löner som har påståtts, säger Inga-Lis Adervall.

Har de fått mindre betalt?

– Vi kommer att föra bevisning om att man ibland inte har betalat ut löner till de personer som har stått på löneavierna, då har lönen gått in till någon annan person, och ibland kanske man har fått en del av lönen, men resten har gått till någon annan. Det är det grova bedrägeriet i Väg och städ, säger Inga-Lis Adervall.

När det gäller försvårande av skattekontroll så uppstår det, enligt åklagaren, stora svårigheter för Skattemyndigheten att beskatta när inte lönerna och bokföringen är korrekt.

– När det gäller penningtvättsbrottet så har det i utredningen kommit fram att XX (33-åringen reds. anm.) har innehaft bankdosor och kreditkort för ett 20-tal personer. Vi har i vår utredning kunnat konstatera att det har skett kontanta insättningar i stor omfattning på ungefär två miljoner kronor på en del av de här kontona som vi påstår att han har hanterat. Vi påstår att det är det som är penningtvättsbrottet, säger Inga-Lis Adervall.

Hon påpekar att 33-åringens uppfattning är en annan. Han uppger att han har gjort insättningarna på uppdrag av andra.

Erkänner någon någonting och vad i sådana fall?

– Nej, de erkänner inte brott.

När det gäller åtalet mot kvinnan och 33-åringen för bedrägeri förklarar Inga-Lis Adervall att de vilselett Arbetsförmedlingen i Skellefteå att bevilja Arenarestaurangen bidrag för att anställa honom.

– Vi menar istället att han är en företrädare för bolaget och då ska det inte ha ersättning för nystartsjobb.

Utredningen har delvis varit komplicerad. Många personer har hörts, förutom i Boden även på en del andra platser.

– Framför allt har granskningar av kontoutdrag och sådant tagit tid. Man måste vara väldigt noggrann.

Hur har detta kunnat fortgå?

– Regelsystemet är sådant att om man anställer någon som har svårt att få arbete så har bolagen rätt att få ersättning. Men vi hävdar att man aldrig har haft någon avsikt att betala ut hela lönen till dem som man har fått bidrag för, säger Inga-Lis Adervall.

Skulle du säga att systemet har brister, och att det är därför man har kunnat göra det här?

– Det är svårt för mig att kritisera systemet, men systemet har medgivit möjligheter att kunna göra på det här sättet.

Hon framhåller att man fuskat till sig skattepengar.

– Man kan fundera över konkurrensen på orten. Om det är på det sättet att ett bolag har väldigt många anställda som man har bidrag för då tävlar man inte riktigt på samma villkor. Man kan också fundera på hur många nystartsjobb ett företag kan beviljas.

Hon säger att deras förundersökning har begränsats till att utreda omständigheterna kring tio-tolv personer.

– En utredning måste bli färdig någon gång och då måste man försöka begränsa den.

Enligt Inga-Lis Adervall är fler åtal att vänta. Ekobrottsmyndigheten har för avsikt att väcka fler åtal mot andra personer.

– Vi har gjort så för att få en hanterbar rättegång.

Hon går inte nu in på hur många fler som är misstänkta och vad de är misstänkta för.

Norrbottensmedia har sökt de åtalades ombud och lyckats nå två av dem, endast en av dem lämnar en kort kommentar och det är Hung Nguyens försvarare, advokat Magnus Ericsson. Han säger att hans klient förnekar samtliga åtalspunkter och att han inte kommer lämna ytterligare kommentarer före rättegången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!