Tina är 35 år och kom till Sverige från Etiopien 2019. Hon heter egentligen någonting annat. Men på grund av hennes bakgrund och det politiska läget i hemlandet vill hon vara anonym för att skydda sig själv och sina anhöriga. Tina har två småbarn och är en av de elva anställda vid äldreboendena Edestrand och Älvstrand i Harads som hotas av utvisning.
Anledningen är att Tina inte når upp till försörjningskravet på 27 360 kronor som sedan 1 november 2023 är ett krav för den som söker arbetstillstånd i Sverige. Arbetsgivaren Bodens kommun har försökt lösa problemet genom att ändra skiftgången. Fler helgpass för att höja lönen.
Migrationsverket sa dock nej med hänvisning till att lönekravet måste uppnås den 1 juli 2023, fyra månader innan beslutet trädde i kraft. Tinas ärende överklagades till Migrationsdomstolen där det blev fortsatt nej.
I december 2023 tog Tina, med hjälp av advokat, ärendet vidare till Migrationsöverdomstolen.
Efter en flera veckor lång väntan där hon kastats mellan hopp och förtvivlan kom till slut det slutgiltiga beslutet.
Migrationsöverdomstolen meddelar inte prövningstillstånd. Migrationsdomstolens beslut står därför fast.
– Jag har två bröder i Sverige som är i samma situation som mig men de har fått ett positivt beslut. Jag ville inte tro att jag skulle få det här beskedet, säger Tina.
Hon tittar ut genom köksfönstret. Dottern tittar på barnprogram på teve och sonen är i förskolan. Båda är för unga för att förstå situationen.
– Det här är deras hem, de är trygga här. De vet ingenting om mitt hemland. De pratar bara svenska. Min dotter var sex månader när vi kom till Sverige, säger Tina.
Enligt tidigare beslut var Tinas utvisningsdatum 9 december. Hennes överklagan har gjort att hon passerat utvisningsdatumet med två månader.
– Jag vet inte vad som händer nu. Jag försöker förbereda mig mentalt men det är svårt. Jag har skrivit till Migrationsverket att jag behöver tid för att få det här att sjunka in.
Situationen har varit instabil i Etiopien och regionen Tigray där Tina kommer i från. Hösten 2020 bröt ett inbördeskrig ut mellan den tigreanska rörelsen TPLF och dess gamla allierade i centralregeringen i Addis Abeba. Så många som 600 000 människor kan ha mist livet innan fred slöts två år senare, enligt Utrikespolitiska institutet.
Tinas anhöriga i Etiopien är förskräckta över beskedet att Tina och barnen troligtvis kommer tillbaka igen.
– Vi trodde du var trygg där du är och nu tänker du komma tillbaka hit till den här situationen som vi har, säger de åt mig.
1 november eller 1 juli. Biträdande jurist Johan Gynnhammar, ombud för Tina, menar att Migrationsverket gör olika bedömningar från fall till fall.
– Jag har haft andra ärenden där Migrationsverket inte har tillämpat kravet retroaktivt. Så det finns en osäkerhet över hur man ska se på det här vilket gör det väldigt svårt för de som just nu befinner sig i processen.
När det gäller försörjningskravet på 27 360 kronor menar Gynnhammar att det finns en osäkerhet om det är enbart grundlönen som ska räknas in, eller om man ska räkna in andra återkommande inkomster som till exempel OB-tillägg.
– Som det är nu så är det svårt för arbetsgivarna att veta hur de ska förhålla sig till det nya kravet, säger han.
Finns det någonting mer "Tina" kan göra?
– Beslutet går inte att överklaga vidare, nu är de svenska rättsmedlen uttömda.