Den 1 november 2023 höjdes försörjningskravet för den som söker arbetstillstånd i Sverige. Alla som ansöker efter den 1 november måste ha en lön som uppgår till minst 27 360 kronor mot tidigare 13 000.
Äldreboendena Edestrand och Älvstrand i Harads drabbades direkt av regeringsbeslutet. 11 av de anställda hotas av utvisning vilket riskerar att resultera i en bemanningskris. Kommunens lösning på problemet var att ändra schemaläggningen för 9 av de 11 utvisningshotade.
Genom mer helgjobb och OB-tillägg har lönerna höjts till kravnivån. En förändring som personalen själva valt. I två fall har kommunen inte kunnat genomföra schemaförändringen på grund av för få helger att fördela.
– En del jobbar nu varje helg och andra jobbar fyra av fem helger i månaden. Bland den ordinarie personalen har man enligt eget önskemål blivit av med sina helger, säger Marie Mattsson, personalrekryterare/planerare på Bodens kommun för äldreomsorg och LSS i Harads.
Migrationsverket har dock sagt nej med hänvisning till att lönekravet måste uppnås fyra månader innan beslutet trädde i kraft, den 1 juli 2023. Ett av personalärende har överklagats till Migrationsdomstolen där det blev fortsatt nej.
– Vi tycker inte att det är ett rimligt krav som ställs på oss som arbetsgivare eller på personalen. Fyra månader innan visste inte Migrationsverket vilka direktiv som skulle komma från regeringen, det borde ha funnits någon form av övergångsregler, säger Marie Mattsson.
Med hjälp av advokat har ärendet överklagats vidare till Migrationsöverdomstolen. Överklagan skickades in 18 december, svar väntas nästa vecka. Ett svar som kommer bli vägvisande för framtiden.
– Om överdomstolen ger ett positivt svar kommer man inte kunna säga nej till de övriga som vi ändrat schemat på, säger Marie Mattsson.
Som arbetsgivare inom vård och omsorg fanns det en trygghet i de gamla reglerna där man från kommunen upplevde en större möjlighet att anställa personal och därmed klara bemanningen.
– Vi hoppas att regeringen ska snabba på sin process med vilka som kan bli undantagna från kravet så att man kan gå på gällande kollektivavtal på arbetsplatsen i stället, säger Marie Mattsson.