M-kritiken: Gröhn (C) bryter mot avtal

Moderaterna reserverade sig mot majoritetsbeslutet i Bodens kommunstyrelse, att bevilja Johan Gröhn (C) omställningsstöd. "Att själv välja att inte arbeta går emot själva idén med omställningsstödet", anser Tobias Sundberg (M).

Tobias Sundberg (M), gruppledare, säger att när man som före detta politiker fått omställningsstöd har man inte behövt redovisa andra förvärvsinkomster under en period, i regel första kvartalet. Moderaterna vill att alla undantag från samordning mellan stödet och förvärvsinkomster ska tas bort.

Tobias Sundberg (M), gruppledare, säger att när man som före detta politiker fått omställningsstöd har man inte behövt redovisa andra förvärvsinkomster under en period, i regel första kvartalet. Moderaterna vill att alla undantag från samordning mellan stödet och förvärvsinkomster ska tas bort.

Foto: Lena Leffler

Boden2022-11-16 16:40

Johan Gröhn får 54 000 kronor i månaden i omställningsstöd i åtta månader, totalt 432 000.

– Tillsammans med arbetsgivaravgifter blir det 800 000-900 000 som skattebetalarna står för, säger Tobias Sundberg.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, utformade 2018 bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda. Det var en revidering av avtalet från 2014. Villkoren för förtroendevalda beslutas av respektive kommun och region. Bodens kommun har antagit SKR:s bestämmelser.

Johan Gröhn får 80 procent i omställningsstöd. Det är i sin tur 80 procent av det arvode han hade som kommunalpolitiker, som var 80 procent av inkomstprisbasbeloppet.

Moderaterna tycker att politikerarvodet ligger högt jämfört med medelsnittsinkomsten bland Sveriges löntagare. Därför vill de sänka omställningsstödet till maximalt 50 procent av tidigare arvode som förtroendevald.

Moderaterna är kritiska till att Johan Gröhn väljer, att ta emot bidraget i stället för att gå tillbaka till sitt jobb som yrkesofficer. Han håller på att starta företag och söker jobb hos verksamheter, som ska etablera sig i Boden.

– Själva poängen med omställningstödet är att personer som har varit politiker länge ska kunna återgå till arbetslivet, men kanske inte har möjligheten att återgå till sin tjänst. Det är politikernas A-kassa, men ska ges till personer som inte har möjlighet att få inkomst någon annanstans, säger Tobias Sundberg.

Han erfar nu att omställningsstödet mer används för att förverkliga sig själv. Därför föreslår Moderaterna, att före detta förtroendevalda som självmat väljer att inte återgå till sitt arbete ska diskvalificeras från omställningsstöd om personens lön är högre än 50 procent av tidigare politikerarvode.

Är lönen däremot lägre än maximala 50 procent så ska personen kunna ta del av stödet, dock högst sex månader, enligt Moderaternas motion.

Tobias Sundberg anser att det handlar om två saker, dels den moraliska och därför vill moderaterna reformera omställningsstödet, dels att Johan Gröhn inte uppfyllt bestämmelsen: "att den förtroendevalde själv aktivt verkar för att få ett nytt arbete."

– Det har han brutit mot eftersom han hade ett arbete att återgå till.

Han tycker även att det finns anledning att diskutera ett tak för politikerarvoden i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!