Järnvägsbygget vid Gruvberget är i full gång för hinna bli klart till januari 2026, då det första tåget ska köras. Det behövs mycket material till väg- och järnvägsbyggets olika delar och därför körs ungefär 220 vändor lastbilar med bergmaterial och grus från leverantören Swerock i Rasmyran och Svalget till Gruvberget dagligen.Transporten förväntas fortsätta i minst ett år till.
Yngve Berg, som är boende nära järnvägsbygget och vägen, berättar hur bullret och dammet från lastbilarna har påverkat hans liv.
– Vår boendemiljö har totalt havererat. Det är som värst är när jag kommer hem och parkerar bilen på uppfarten. Om jag ska åka iväg igen efter fem timmar måste jag slå i gång vindrutetorkarna för att kunna se ut. Det kommer så mycket damm på rutorna.
– Det går inte att hänga tvätt ute heller, för det dammar så mycket att tvätten blir skitig igen, säger Yngve Berg.
Även ljudet från lastbilarna påverkar livsmiljön för han och hans fru.
– Det går inte att sova på morgonen, om jag vaknar vid fyra för att ta en värktablett eller gå på toa, så börjar de här lastbilarna just när man ska somna om igen. De kan ju börja köra vid femtiden ibland, även om de egentligen inte får börja köra förrän halv sju.
– När du hör det här surret i 12 timmar, i och med att vi är pensionärer och är hemma, det är fruktansvärt störande för det bullrar ju inte måttligt, säger Yngve Berg.
Att lastbilarna kör innan den utsatta tiden som är mellan 6.30-20.00 är något som har uppmärksammats hos bolaget Peab, som ansvarar för bygget.
– Jag vet att det händer, de lastar väl på kvällen före, men det får de inte göra. Jag tycker att vi har fått ordning på det där under sista veckan, säger Mattias Pesonen, projektchef.
Hur jobbar ni för att minska dammet?
– Vi sopar ju hela tiden så fort det är väder för det, säger Mattias Pesonen.
Ni kommer inte stå för någon sanering om det drabbar boende i närheten?
– Nej men vi försöker sopa och hålla rent hela tiden, säger Mattias Pesonen.
Transporterna längs en av de utvalda sträckorna mellan Rasmyran och Gruvberget har kritiseras av bland annat av en av de chaufförer som kör lasten till järnvägen, då hen menar att det finns miljövänligare och säkrare alternativ, bland annat då att köra via Sunderbyn istället, där Skanska har en Bergtäkt.
– Att välja att köra mellan Gruvberget och Sunderbyn hade varit mycket bättre, för när man svänger ut på 97:an i Sunderbyn från bergtäkten så rullar en rak och fin väg hela vägen in till Torpgärdan direkt, där den sedan svänger in till Gruvberget. Det är ju en mycket mer miljövänlig körning än att köra start och stopp i varje trafikljus och rondell och sedan gasen i botten, det bara spyr ut dieselavgaser, säger chauffören.
Enligt Mattias Pesonen beror valet av väg och bergtäkt på att bolaget Skanska inte hade tillståndet för sin bergtäkt klart.
– Det är väl prislappen och sedan tror jag att Skanskas täckt inte hade klart med sitt tillstånd förrän nu, säger Mattias Pesonen.
Johan Larsson är projektledare på Bodens Kommun och han menar att trafikpåverkan var något som räknades in i utvärderingen.
– När man väljer leverantör utvärderas många delar, exempelvis tillgång, pris och leveransmodell. Då föll valet på Swerock som leverantör. Vi vägde självklart in påfrestningen på trafiken i Boden som centralort i vår utvärdering, säger Johan Larsson.