Bodens kommun har slutit utbildningsavtal med både vårdförbundet och Kommunal för några månader sedan.
Läs mer: Boden ensam i länet med avtal.
Läs mer: Undersköterskor får bli sjuksköterskor
Nu är det klart att det blir undersköterskorna Ida Heikkilä, Sofia Olsson och Helene Pedersen som jobbar på kommunens äldreboenden som antagits till den treåriga sjuksköterskeutbildningen. Sjuksköterskorna Anna Nordberg, som har en resurstjänst inom särskilt boende och Lotta Nordström och Ellinor Jonsson från hemsjukvården, ska få gå den drygt 15 månader långa distriktssjuksköterskeutbildningen.
– Alla sex personer som kommunen valt ut har givetvis först själva sökt och antagits på sina utbildningar. Sjuksköterskorna får gå på arbetstid med bibehållen lön. Undersköterskorna har sökt tjänstledigt och kommunen betalar deras studiebidrag under deras studietid, säger avdelningschef Maria Persson.
Undersköterskorna har som villkor att de ska jobba kvar i kommunen efter sjuksköterskeutbildningen.
– Vi tycker det känns självklart för våran del att göra det. Vi har fått en jättebra chans och trivs i kommunen, säger Sofia Olsson,25, och Ida Heikkilä,21.
Båda har gått omvårdnadsprogrammet på Björknäsgymnasiet och jobbat några år inom vården.
– Jag tycker det kändes som en utmaning att testa något nytt. Jag trivs inom vården, säger Ida Heikkilä.
Alla tre sjuksköterskorna tycker det är positivt av kommunen att bjuda på vidareutbildning. Ingen av dem skulle ha velat ta lån för att bli distriktssjuksköterskor.
– Jag har jobbat sexton år som sjuksköterska och jobbar på en tjänst som i grunden är en distriktssjukskötersketjänst så då är det bra att få utbildningen, säger Lotta Nordström.
Efter specialistutbildningen finns heller inget inskrivet krav att de ska bli Bodens kommun trogen. Men ingen i trion kommer att sluta. De trivs bra på sina tjänster.
– Moralen är väl att man stannar när man fått utbildningen, säger sjuksköterskan Lotta Nordström.
– Vi får ju inte utbildningen för att vi ska fara bort, utan vi behöver kompetensen i kommunen, säger kollegan Anna Nordberg.
Bodens kommun har just nu ute en annons för att hitta vikarier under distriktssjuksköterskeutbildningen och har gott hopp om att lyckats.
– Sjuksköterskorna har ju redan sina tjänster men när de är klara blir de anställda som specialistsjuksköterskor. Undersköterskorna garanteras en tjänst när de utbildat sig klart. Bodens kommun kommer att ha tio pensionsavgångar på sköterskesidan de fem närmaste åren, säger Maria Persson.
Från kommunens sida är man glada att det finns personal som vill vidareutbilda sig eftersom det behövs både sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor.
– För oss är utbildningsavtalen ett jättebra sätt till kompetenshöjning och samtidigt få behålla personalen, säger Maria Persson.