– Vi är givetvis jätteglada att vi kommit överens om det här. Det är få kommuner som ger den här möjligheten till sina anställda. Bodens kommun kommer att bli en ännu attraktivare arbetsgivare samtidigt som vi säkerställer en god vård i framtiden, en riktig win-win situation för vårdtagare, medarbetare och kommunen.
– Det har varit många givande möten med Kommunal under våren, vilket nu har lett fram till ett kollektivavtal för att ge tillsvidareanställda undersköterskor möjlighet att utbilda sig till sjuksköterskor under arbetstid, säger socialchefen Catharina Liljeholm.
Kollektivavtalet som skrevs under på fredagen gäller tills vidare och med tre månaders uppsägningstid för båda parter. NSD skrev nyligen om sjuksköterskornas avtal.
Läs mer: Sköterskor får utbilda sig på arbetstid
Lönen för undersköteskorna under utbildningstiden motsvarar CSN:s bidrag och lån.
– Avtalen är inte lika för sjuksköterskorna har redan sin tjänst i botten och vidareutbildar sig ett år eller 1,5 år medan undersköterskornas utbildning till sjuksköterska tar minst tre år. Så det är skillnad i utbildningslängd, säger Catarina Liljeholm.
Vem bestämmer vem som får utbilda sig till sköterska?
– Det är behovet av sjuksköterskor som styr antalet anställda som ges möjlighet till vidareutbildningen. Givetvis sker det en individuell prövning. Däremot är det svårt att säga några siffror men vi vet ju att sjuksköterskor är ett bristyrke. Det finns ju ett utvecklingsområde mot Harads där det finns hemtjänst och äldreomsorgsboende, säger Catharina Liljeholm, socialchef.
Anna Lena Blomqvist, ordförande för Kommunals sektion i Boden tycker kollektivavtalet är bra.
– Vi är positiva och undersköterskorna får betalt under utbildningen genom att arbetsgivaren bekostar lånet. Det är klart att det ändå blir en omställning för det är ju inte samma lön som när de jobbar. Men går de in och jobbar under studietiden får de sin gamla undersköterskelön, säger Blomqvist.
Enligt henne är det arbetsgivaren som gör bedömningen av sjuksköterskebehovet.
–Sedan vet vi inte heller hur många som kommer att söka. Sista ansökningsdag för sjuksköterskor var faktiskt i dag, så några kan ju ha sökt eller så har man fram till klockan 24 i dag. Nästa utbildningstillfälle på universitetet är annars den 15 oktober, säger Anna-Lena Blomqvist.
Finns det skötersketjänster för undersköterskorna som får utbilda sig?
– Målsättningen är att det ska finnas skötersketjänster efter studierna, att man ska få en tjänsteplacering helt enkelt, säger Anna-Lena Blomqvist, Kommunal.
Inom kort kommer Bodens kommun att inleda även en dialog med fackförbunden Kommunal, Vision och SSR om ett avtal där medarbetare ges möjlighet att utbilda sig till socionomer.
– Det känns också spännande med den fortsättningen efter sjuksköterskor och undersköterskor. Vi kommer inom kort att träffa Vision, SSR och Kommunal i den frågan också med fler paket för kompetensutveckling. Där finns det personal som kan komma i fråga till utbildning på socionomsidan, säger Liljeholm.