Besviket ombud: "Lyssnar inte på mig eller rapporten"

När politikerna i socialnämnden diskuterade det fortsatta arbetet för att få bukt med den kraftigt kritiserade arbetsmiljön på förvaltningen uttryckte huvudskyddsombud i Vision Boden, Marianne Ericsson Westin, stor besvikelse. "De lyssnar vare sig på mig eller rapporten."

"Det är inte okey att man inte kan säga vad man tycker till sin chef och känner sig kränkt. När man väljer vad man säger är det ett tecken på en dysfunktionell arbetsmiljö", säger Marianne Ericsson Westin, som i egenskap av huvudskyddsombud i Vision Boden lämnade in en framställan med krav på arbetsmiljöåtgärder.

"Det är inte okey att man inte kan säga vad man tycker till sin chef och känner sig kränkt. När man väljer vad man säger är det ett tecken på en dysfunktionell arbetsmiljö", säger Marianne Ericsson Westin, som i egenskap av huvudskyddsombud i Vision Boden lämnade in en framställan med krav på arbetsmiljöåtgärder.

Foto: Lena Tegström

Boden2022-06-17 16:49

Diskussionen inleddes dock med att Egon Palo (M) sa att han är medveten om att de har arbetsmiljöansvar, men ifrågasatte om de är arbetsgivare. Ytterst har nämndens ledamöter både personal- och arbetsmiljöansvar.

När Vision lämnade in sin framställen med krav på omedelbara arbetsmiljöåtgärder hade problemen pågått flera år. Kommunledningen hörsammade kravet och företagshälsovården, Winternet, kopplades in. Deras utredning resulterade i svidande kritik från personal. 

Anställda berättade att man från chefshåll ägnat sig åt kränkande särbehandling, mobbning, hot om bestraffning, passiv uteslutning och härskartekniker.

Socialnämnden beslutade att anlita externt stöd att leda en workshop med nämnd, kommunledning, fackliga organisationer och bred delaktighet från berörda personalgrupper. De ska ta fram en handlingsplan med tidsplan.

– Att de chefer som i rapporten utpekas ha mobbat och kränkt våra medlemmar i alldeles för hög grad nu ska göra allt bra igen är olämpligt och för mig i sig en kränkning. Det är ju människor som mina medlemmar är rädda för att säga vad de tycker till, säger Marianne Ericsson Westin.

Hon bedömer, att det blir fel för alla parter. I stället anser hon att man borde hantera det fortsatta arbetet i dubbla spår. 

– Jag anser att man ska jobba med socialförvaltningens ledning i ett eget spår och sedan får man se om de båda spåren kan mötas. För det finns inget förtroendekapital kvar för förvaltningsledningen. Det brister i ledarskapet, annars hade vi inte suttit här. Det är inte roligt att säga det, men de klarar inte av sitt ledarskap, konstaterar hon utifrån vad som har framkommit.

Därför har Vision vänt sig till Arbetsmiljöverket och begärt hjälp, eftersom Marianne Ericsson Westin fortfarande upplever att arbetsgivaren inte tar problemen på allvar.

Hon tycker det är viktigt att nämna att en chef i ledningen inte alls är inblandad och att ett verksamhetsområde fått bättre omdömen än övriga. Hon anser, att kommunledningen måste vara med i det fortsatta miljöarbetet på socialförvaltningen.

För att säkerställa objektivitet och öppenhet beslutade nämnden även att inrätta en styrgrupp, som kommunledningen leder. Där ska facken, socialförvaltningen och den externa stödfunktionen ingå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!