Norrbottens Media berättade förra veckan att Migrationsverket mellan 2012-2016 köpt omsorgstjänster till asylsökande för 64 miljoner kronor, utan upphandling. Detta har pågått i vart fall sedan 2006. Andrea Sundstrand, docent på Stockholms universitet, uppgav att det stred mot lagen om offentlig upphandling.
Läs mer: Omsorgstjänster för 64 miljoner
Läs mer: Oklart rättsläge
Migrationsverket har tidigare i år sagt upp avtalen med Bodens kommun om hemtjänst till asylsökande. Myndigheten hävdar att det är kommunens ansvar. Något som Bodens kommun har ifrågasatt. Den får stöd av Sveriges kommuner och landsting, SKL.
Migrationsverket och SKL gör helt olika tolkningar av gränsdragningen mellan lagen om mottagande av asylsökande, LMA, och socialtjänstlagen, SoL.
I rollen som ordförande för socialförsäkringsutskottet är Fredrik Lundh Sammeli (S) migrationspolitisk talesperson. Socialnämndens ordförande i Boden, Béatrice Öman (S), har tagit upp den här frågan med honom.
– Helt klart är det en otydlighet om vad som gäller där Migrationsverket och SKL inte har någon samsyn. Jag har bett regeringskansliet att titta på fråga. Jag har också vidarebefordrat det som ni har skrivit och det som Béatrice själv har lyft fram. Krasst är det så att verksamheten ska lösas och någon ska betala. Där behöver man tydligen få vägledning vad som gäller, säger Fredrik Lundh Sammeli.
Har du någon personlig fundering om gränsdragningen mellan SoL och LMA?
– Jag vill inte spekulera, eftersom det är tydligt att två pålästa instanser landar i helt olika uppfattningar. Det är ett tecken på att frågan är allt annat än enkel. Det som problematiserar det hela är kommunens övergripande ansvar att hjälpa människor och att det handlar om vistelsebegreppet och liknade.
Fredrik Lundh Sammeli bedömer att det krävs en djupdykning i ämnet.
Har du fått någon återkoppling från regeringskansliet?
– Det är i dagarna som jag har uppmärksammat dem på problemet och själv sökt lite vägledning vad som är sagt i frågan, men det verkar vara väldigt lite. Så det är bra att det lyfts så man får titta på det.
Frågan om gränsdragningen mellan SoL och LMA är inte prövad i Högsta förvaltningsdomstolen. Fredrik Lundh Sammeli påpekar att det är först när det är prövat juridiskt i högsta instans, som man får en praxis.
– Utifrån det kan man också se om lagar och regler behöver förändras eller om de är korrekta.
Fredrik Lundh Sammeli kommer under nästa vecka även att ta med den här frågan till migrationsministern Heléne Fritzon för ett samtal.
– Sedan får vi se framöver vad bedömningen blir.