Läs mer: Så slår indragna vårdplatser
Läs mer: Efter kommunens larm: "Vi är överens om att utreda det här"
Läs mer: Anmälan: "Patient skevs ut utan vårdplanering"
NSD berättade tidigare i år att bristen på vårdplatser börjar märkas. Enligt kommunen har återtagna kallelser från sjukhuset till vårdplaneringar blivit fler. Kommunen beviljar dessutom fler plats på korttidsboende i år jämfört med föregående år, eftersom brukarna har mer omfattande behov av vård och omsorg.
Närsjukvårdschefen Kristina Myhr Eriksson efterlyste fakta. Gunmarie Bjurholt, chef för socialförvaltningens biståndsverksamhet, har redovisat statistiken för landstinget på en samverkansträff.
– Av den framgår att under perioden januari till september 2015 återtogs 19 kallelser till vårdplanering. I år under samma period har man ställt in eller skjutit upp 58 vårdplaneringar, säger hon.
Det är en ökning med 205 procent.
– Vi har inte analyserat varje enskilt fall, vad orsaken är. I år har vi gjort stickprov och då kan man se att orsaken kan vara att patienten inte har behandlats färdigt eller att patienten blivit sämre.
Siv Stålnacke, medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, uppger att landstinget ville att hon och MAS:en i Luleå kommun tillsammans med dem skulle granska patientjournaler.
– Syftet var att bedöma om patienten varit utskrivningsklar för hemgång eller inte.
Vad är resultatet?
– Det är svårt att se. Läkaren gör alltid en bedömning att patienten är utskrivningsklar och kallar till vårdplanering. Baserat på stickprov bland de återtagna planeringarna har vi kunnat se av de journaler vi fått godkänt att granska att flertalet patienter hade fortsatta behov av vård. Så ibland har det varit befogat med återtagande eftersom patienten blivit sämre. Men med den här markanta ökningen är det också sannolikt så att man kallat för tidigt i vissa fall, säger Siv Stålnacke.
Hon anser att landstinget och Bodes samt Luleå kommun har ett gemensamt intresse att titta närmare på detta. Hon bedömer att det dels är en konsekvens av färre vårdplatser, dels beror på att många äldre som är över 80-90 år behöver mer hjälp.
– Därför är vårdplaneringen viktig för att vi ska kunna säkerställa att de både får de sociala insatserna och hemsjukvård vid behov.
Det händer även att kommunen inte kan ta emot utskrivningsklara patienter på grund av att korttidsboendet är full. Under 2016 har det varit perioder när kommunen har haft patienter kvar på sjukhus, som har bedömts som utskrivningsklara.