Igår skrev NSD om Carola Larsson och hennes mamma Ingrid. Carola hade blivit kontaktad av enhetschefen för hemtjänsten som sa att hennes mamma tog för mycket tid och undrade Carola kunde ta över en del insatser.
Karin Söderberg, verksamhetschef för hemtjänsten, kommenterar inte det enskilda ärendet, men säger att det är personalen som ska utföra beviljade insatser hos brukarna.
Varför säger man då att Carolas mamma "tar för mycket tid"?
– Det handlar mer om hur man planerar ut insatsen, säger Gunmarie Bjurholt, avdelningschef för biståndsenheten,
Karin Söderberg förklarar att för den personliga omsorgen ska enhetschefen återkoppla om det behövs mer tid. Däremot är serviceinsatserna, så som städ, tvätt, inköp och ledsagning tidsbegränsade. Ledsagning är till exempel en timmes promenad per vecka. En del delar dock upp det på två gånger.
Gunmarie Bjurholt uppger att de inte beviljar tid, utan insatserna. Sedan utgår man från schablontider för att utföraren ska på ersättning för utförd insats.
– Våra schablontider är ett arbetsmaterial, som vi utgår ifrån, men vi gör alltid individuella bedömningar. Behöver man mer tid utifrån kundens behov ska enhetschefen rapportera det och vi tittar på det för att enhetschefen ska ha en chans att utföra insatsen, säger Gunmarie Bjurholt.
Hon påpekar att schablontiderna även är ett instrument för att det ska bli likvärdigt i olika delar av kommunen och för att socialnämnden ska kunna jämföra den egna hemtjänsten med den i andra kommuner.
Kan personalen känna en press att hålla schablontiderna för att hålla budgeten?
– Vår egen hemtjänst får en budget på ett likartat sätt som de externa utförarna. Vi håller på att titta över kringtiden, det vill säga den arbetstid som inte är kopplad till själva insatserna. Det är tid personalen behöver för att till exempel ta till sig kunderna och för dokumentation. Frågan är; räcker den tiden. Samtidigt har vi inte hur mycket pengar som helst, säger Mats Björk, avdelningschef för ekonomi- och administrativa avdelningen.
Resultatet av översynen ska med i budgetprocessen och det blir upp till politikerna att fatta beslut.
– De som utför hemtjänsten ska få de resurser som behövs för att utföra beviljade insatser, säger Mats Björk.
Carola Larsson saknar dessutom rehabiliteringen i vardagen. Maria Persson, avdelningschef för hälso- och sjukvården, säger att det inom hemsjukvården finns primärvårdsbaserad rehabilitering. Sjukgymnaster och arbetsterapeuter bedömer patienterna, handleder och instruerar hemtjänstpersonalen i vardaglig rehabilitering samt utprovar hjälpmedel.
När en patient skrivs ut från sjukhuset ska det alltid, om det finns behov av insatser vid hemkomsten, göras en vårdplanering med berörd personal. Det sker alltid på vardagar. Sedan ska det ske en uppföljning efter hemkomsten.
Ibland när en patient är mycket sjuk och inte kan flytta tillbaka till hem i samband med utskrivningen från sjukhuset kan den personen ha behov av korttidsvård. Om det då inte omedelbart finns någon plats på kommunens korttidsboende måste pesronen stanna kvar på sjukhuset.
– Då inträder betalningsansvar för kommunen om inte en ny medicinsk bedömning visar att patienten har behov av fortsatt sjukvård, säger Gunmarie Bjurholt.
Neddragningarna av vårdplatser har börjat få konsekvenser som leder till avvikelser.
Maria Persson säger att kommunen och landstinget har samverkansmöten när de tar upp de här sakerna. Hon berättar att sjukgymnasterna och arbetsterapeuterna på sjukhuset inte alltid hinner träffa patienterna innan de skrivs ut.
Samtidigt uppger Gunmarie Bjurholt att landstinget i allt högre grad återkallar vårdplaneringen inför hemgång på grund av att patienten inte kan skrivas ut.
– Vi ser också att man i ökad uträckning återtar hemgångsdatum, säger Karin Söderberg.
Man skjuter då på dagen för hemgång.
Gunmarie Bjurholt säger att kommunen även i högre grav beviljar plats på korttidsboende. Jämfört med 2014-15 är personerna som skrivs ut från Sunderby sjukhus i sämre skick. Hon upplever att avvikelserna ökat, men säger att det även kan bero på att de blivit bättre på att rapportera avvikelser.