Lavergruvan får oväntat nej av Bergsstaten

Bolidens gruvplaner i Laver drabbas av ett oväntat bakslag då Bergsstaten avslår ansökan om bearbetningskoncession.

NEKAS. Boliden får det allt svårare att förverkliga gruvplanerna i Laver.

NEKAS. Boliden får det allt svårare att förverkliga gruvplanerna i Laver.

Foto: Kurt Engström

Älvsbyn2016-12-14 20:28

Sedan tidigare har länsstyrelsen nekat Bolidens ansökan om bearbetningskoncession för att väcka liv i den nedlagda koppargruvan i Laver. Länsstyrelsen såg bland annat en risk att sju sjöar i ett Natura 2000-område riskerar att torrläggas vid en gruvdrift.

Ansökan har sedan dess legat på Bergsstatens bord.

Läs mer: Länsstyrelsen säger nej till Laver

Det vanliga, enligt statistiken, är att Bergsstaten beviljar bearbetningskoncessioner. Det är ytterst ovanligt att ansökningarna avslås. Det har bara hänt vid ett fåtal tillfällen. Men i fallet Laver säger Bergsstaten nu nej, rapporterar Piteå-Tidningen.

Enligt SVT Nyheter Norrbotten är anledningen att Bergsstaten, precis som länsstyrelsen, vill se en särskild prövning för Natura 2000-området innan ansökan prövas.

Boliden kommer att svara med en överklagan till regeringen, enligt PT. Skulle även regeringen säga nej måste bolaget skriva en ny ansökan om bearbetningskoncession. Det har Anders Forsgren, projektledare vid Boliden, tidigare sagt till PT.

– Då måste vi i så fall identifiera ett annat sätt att bryta det här, som ger mindre miljökonsekvenser. Annars kommer vi att förlora rätten till området, berättade Anders Forsgren tidigare för tidningen.

Fyra steg mot en gruva

Det är många inblandade parter i den fleråriga processen från undersökningstillstånd till gruva i drift.

1) UNDERSÖKNINGSSTILLSTÅND

Bergsstaten beslutar om bolaget får rätt att bedriva prospektering. Länsstyrelsen meddelar provbrytningstillstånd och har tillsynsansvar enligt miljöbalken. Prospektering som innebär intrång för markägare eller nyttjanderättshavare måste dessutom föregås av en arbetsplan som ska tas fram via samråd och delges berörda.

2) BEARBETNINGSKONCESSION

För att kunna utvinna mineral krävs en bearbetningskoncession. Prövningen sker enligt minerallagen och delar av miljöbalken. Remiss till markägare och länsstyrelsen. Länsstyrelsen yttrar sig. Bergsstaten beslutar. Om Bergsstaten går emot Länsstyrelsens bedömning ska regeringen avgöra frågan.

3) MILJÖTILLSTÅND

Nästa steg i processen är mark- och miljödomstolens dom. En omfattande prövning görs enligt miljöbalken. Remiss till bland andra Naturvårdsverket.

4) MARKANVISNING & BYGGLOV

I en markanvisningsförrättning enligt minerallagen och plan- och bygglagen avgörs den definitiva avgränsningen av den mark som avsätts för hela gruvverksamheten. Då bestäms också de ersättningar som ska betalas till berörda markägare och nyttjanderättshavare. Bergsstaten beslutar.

Källa: Regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!