TV-amerikaner i länet: "Fantastisk upplevelse"

"Allt för Sverige" kommer till Norrbotten och lämnar djupa avtryck i de amerikanska deltagarna. "Jag drömmer dagligen om att återvända", säger David Neslund.

6 oktober 2018 17:36

"Allt för Sverige" är landets just nu mest tittade tv-program och på söndag sänds avsnittet som spelades in i Norrbotten i somras. Programmets idé är att låta svenskamerikaner besöka sina förfäders hemtrakter och tävla om att vinna en släktträff.

I söndagens avsnitt öppnas en kista med bland annat en filmaffisch av "Jägarna", hembränt och myggmedel. Därefter flygs alla deltagare till Luleå – där David Neslunds farfars far Hjalmar Näslund bodde innan flytten till USA.

– Det kändes som hemma. Det var en fantastisk upplevelse att veta att jag var på ett ställe som mitt DNA kände till, men mina ögon såg för första gången, säger han.

LÄS MER: "Allt för Sverige" intog Älvsbyn

För Neslund, som till vardags bor i Alaska, blev Norrbotten en "perfect match" och direkt han landade på Luleå flygplats tyckte han att luften kändes som hemma i Alaska. I programmet får David Neslund besöka Norrbottens Järnvägsmuseum i Karlsvik, i närheten av platsen där hans förfäder bodde.

– Glad är ett ord som bleknar i jämförelse med hur jag känner över mitt besök i Sverige. Jag var halva jordklotet hemifrån och ändå kändes det som om jag hörde till det, berättar han.

Tillsammans med övriga svenskamerikaner i programmet drog resan vidare till Älvsbyn och camping i skogarna i närheten av Storforsen.

– Åh herregud ... Stoforsen är en av de mest fantastiska platserna jag har sett. Energin där gjorde mig ödmjuk – det kändes gammalt och kraftfullt samtidigt. Jag kan bara föreställa mig vad som gick genom huvudet på dem som först upptäckte det.

Vad förvånade dig mest med Sverige?

– Jag åkte till Sverige med öppet sinne och ett öppet hjärta, redo för allt som var nytt och spännande. Men vad som förvånade mig var hur bekväm jag var i mötet med alla jag träffade. Alla var så öppna och snälla – ni fick verkligen det att kännas mer som en hemkomst än ett besök.

Planerar du att återvända till Norrbotten?

– Jag drömmer om att komma tillbaka dagligen, men just nu måste jag hitta tid för att återvända. Av hela mitt hjärta planerar jag att föra min familj tillbaka, men att hitta tid är en utmaning, säger David Neslund.

– Jag var där under en fantastisk vår med fantastiskt väder, men jag vet att det bara är en bråkdel av vad svenskt väder verkligen är. Jag skulle älska att se Sverige i vinterskrud och kanske ha ett snöbollskrig med några ur lokalbefolkningen och sedan dela en flaska glögg.

David Neslund om ...

... parisare:

– Att campa utan korv är inte mycket till camping, låt sedan svenskarna göra korven i hamburgarstorlek. Allt jag säger är – skicka bostongurkan!

... Pajala sunrise:

– Svenskt hembränt är den andra halvan av ett svenskt leende (skratt).

... myggorna:

– Myggorna är lika vänliga som de i Alaska. Här kallar vi myggmedel för "Alaskan cologne" eftersom det är en dålig idé att lukta Coco Chanel i skogen. För övrigt hade ni en utmärkt "björksav-cologne".

... Norrbottens natur:

– Jag älskar allemansrätten. I Alaska hade det varit lite konstigt att vakna upp och hitta någon campandes på min gräsmatta, men Sverige verkar ha en respekt för natur och personligt utrymme som är oöverträffad. När Neslunds kommer tillbaka till Sverige är det troligt att vi kommer att spendera en hel del tid utomhus. Om du tror att du ser vår campingplats i Sverige (eller om du befinner dig i skogen i Alaska) behöver du bara skrika ett gammaldags "kawwwkaww" och vi gör plats för dig bredvid vår eld.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser