Allt för Sverige intog Älvsbyn

I "Allt för Sverige" upplever amerikan-svenskar landet de har sina rötter i. På måndagen besökte de Älvsbyn – där de bland annat ska uppleva Storforsen.

28 maj 2018 18:50

Tio amerikaner har just anlänt till Älvsbyn och redan har de hunnit testa parisare och "Pajala sunrise" – vodka med korvbit. När Norrbottens media kommer till inspelningarna av "Allt för Sverige" är de mitt uppe i en scen som utspelar sig på järnhandeln i centrala Älvsbyn. Deltagarna ska införskaffa utrustning, sedan ska de ut i naturen.

– De vet aldrig vad som kommer att hända än vad som sker exakt just nu. Efter ett tag lär de sig att bara leva i nuet för de vet aldrig vad som väntar runt nästa hörn, säger Christer Åkerlund, producent på Meter.

Los Angeles-musikern Kevin Chown – som bland annat spelat med Chuck Berry – förklarar hur upplägget känns.

– Kommer du ihåg hur det var att semestra med mamma och pappa när du var tio? Ungefär så, fast inget godis, säger han.

David Neslund, från Alaska, har släktingar i Luleå.

– Jag vet väldigt lite egentligen, bara att de immigrerat härifrån för länge sedan, Hjalmar Neslund och hans fru Nina Johansson, som träffades i Minnesota, säger han.

Vinner han tävlingen vinner han också en släktträff.

– Om jag gör det så hoppas jag verkligen att jag får komma till Luleå!

Han håller med om att amerikaner i stort är mycket intresserade av sitt ursprung.

– Det är för att ingen förutom indianerna är från Amerika, vi kommer alla från någon annanstans, på ett eller annat sätt. Så för mig är det här är ett kul sätt att gå tillbaka och kolla var min historia började.

Han tycker att Alaska liknar Sverige på många sätt som inte resten av USA gör – "the lower 48" – som Alaskabor säger.

– Vi sitter i samma båt, tycker jag. Vi gillar att vara lite privata, och vi ser efter varandra. Och jag själv har ett par grannar jag bott i samma hus med i åtta år, men jag har bara hälsat på dem två gånger.

Han skrattar och tillägger sedan:

– Men vi är födda på samma latitud också! Sedan luktar det likadant här som hemma.

Hans fru är från Norge – och han har henne att tacka för sin medverkan. När han kom hem från jobbet en dag stod hon i dörröppningen och frågade om David ville åka till Sverige.

– Självklart! sa jag. Sedan började hon berätta om det här TV-programmet och hela konceptet. När hon sedan visade en bit av det på Youtube sa jag att det här måste jag vara med i!

bjorn.nystrom@norrbottensmedia.se

Fakta

I SVT-programmet Allt för Sverige reser tio svensk-amerikaner till Sverige för att uppleva det land de har sina rötter i. Den som lyckas kamma hem tävlingarna i programmet har också chans att vinna en släktträff.

Varje vecka tvingas en av deltagarna lämna serien och kan på så sätt missa sin chans att få veta mera om sitt ursprung.

Serien hade premiär på SVT hösten 2011 och är baserad på den norska förlagan Alt for Norge.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Nyström