Mera

Populära mönster av William Morris

William Morris klassiska Willow Bough-mönster finns både på  brickor och lakan.
Sverige

Populära mönster av William Morris

William Morris har varit på tapeten i över 150 år, men först efter hans död uppfylls hans mål - att nå hem även till vanligt folk.

"Alla har rätt
till ett vackert hem"
Ett av många kända citat från brittiska konstnären, författaren, affärsmannen och socialisten William Morris. 

Hans mål lär ha varit att skapa en vackrare och bättre värld - han ville skapa vackra vardagsföremål som alla kunde förgylla sina hem med. Men så blev det aldrig under hans 62-åriga liv (1834-1896). Istället var det bara ett fåtal välbärgade i överklassen som hade råd med hans omsorgsfullt tillverkade och därför också dyra föremål. 

Men nu, över 125 år senare, är det annorlunda. Hans mönster lever vidare i allra högsta grad och förgyller miljoner hem världen över. Speciellt populär är han bland britter, japaner och svenskar. Gillar du också hans klassiska mönster - kolla in nyheterna i vår shop. Där kan du köpa både lakan, plädar och brickor med hans mönster till extra förmånligt MERA-pris för dig som är prenumerant.

Mångasidiga William Morris levde och verkade i England på 1800-talet. I Sverige är han nog fortfarande mest känd som formgivare av mönster till blommiga tapeter, men han var så mycket mer.  

För samtidigt som målet var att skapa vackra föremål som alla hade råd med, så brann Morris för gediget hantverk och drägliga levnads- och arbetsförhållandet för alla. Och han framstår som en mycket handlingskraftig man.

Han var exempelvis en av grundarna till den brittiska socialiströrelsen och en förgrundsgestalt för den brittiska Arts and crafts-rörelsen. 
Han var även författare och skrev fantasyberättelser med inspiration från Island där han var mycket. Och han lär i sin tur ha inspirerat många, bland andra Ellen Key, Carl Larsson, Tolkien och CS Lewis. 

Hans mångsidighet blev mer känd för svenskarna när Millesgården i Stockholm presenterade William Morris i utställningen "Mer än blommiga tapeter" 2018-2019. 

"Alla William Morris olika engagemang bottnade i en önskan att skapa en bättre och vackrare värld för människor. I protest mot det viktorianska samhället, som var konservativt men samtidigt förändrades i grunden genom industrialiseringen, ville Morris slå vakt om hantverkskunnande, småskalig tillverkning, drägliga levnadsvillkor och som socialist slåss för rättvisa och jämlikhet," skrev Millesgården i sin presentation av utställning.

Med andra ord är det troligt att William Morris hade haft många järn i elden även om han levt i dagens samhälle. Och det är så klart omöjligt att veta vad han skulle kämpat för, skrivit om och hur hans design skulle sett ut. Men det är väl ingen vild gissning att han än idag skulle vurma för naturen och slåss för rättvisa och drägliga förhållande för alla. Och troligtvis skulle han fortfarande stå för följande citat: 

”Ha ingenting hemma
som du inte har användning för
eller tycker är vackert.”

Ett citat som tilltalar mig och som säkert många av oss kan ha nytta av både när vi ska köpa presenter, rensa hemma eller köpa något nytt till hemmet. Och det funkar även när vi väljer ut produkter till vår shop. Och varför inte uppfylla båda sakerna samtidigt. 

Så därför hittar du nu flera nyheter som du har nytta av samtidigt som de är vackra. Eller vad sägs om lakan, plädar och brickor med fina klassiska mönster Willow Bough och Marigold av William Morris.
Välj det du gillar och har användning för. 

Källa: Millesgården, Wikipedia och TT

 

I

undefined
Påslakanset med klassiska mönstret Willow Bough av William Morris.

Påslakan Willow bough, 4 delar

Påslakanset bestående av två örngott och två påslakan i 100 % BCI-bomull som vävts med en trådtäthet på 144 tc. Svanen-certifierat så att du kan sova gott med vetskapen om att viktiga kvalitets- och miljömässiga kriterier uppnåtts i tillverkningen av ditt bäddset. 
Det klassiska Willow Bough mönstret skapades av den berömde William Morris.
Färg: Grön
Storlek: 150 x 210 resp 50 x 60 cm

MERA-pris: 628 kr
Ord pris: 698 kr
I

undefined

Willow bough by William Morris bricka

Rund serveringsbricka med stor yta på hela 37 centimeter i diameter. Mönstret på brickan är det berömda Willow Bough skapat av den legendariske konstnären William Morris som levde och verkade i England på 1800-talet. Tillverkad i pilträ. Fin att ha framme på bordet både till vardag och fest. Den är enkel att torka av om olyckan varit framme.
MERA-pris: 314 kr
Ord pris: 349 kr
I

undefined

Påslakan Marigold, 4 delar

Påslakanset bestående av två örngott och två påslakan i 100 % BCI-bomull som vävts med en trådtäthet på 144 tc. Svanen-certifierat så att du kan sova gott med vetskapen om att viktiga kvalitets- och miljömässiga kriterier uppnåtts i tillverkningen av ditt bäddset. 
Det klassiska Marigold mönstret skapades av den berömde William Morris. 
Färg: Blå. Storlek: 150 x 210 resp 50 x 60 cm

MERA-pris: 628 kr
Ord pris: 698 kr

I

undefined
Pläd med klassiska mönstret Marigold av William Morris.

RPET sherpapläd
Mjuk och fluffig pläd i sherpakvalitet. Pläden är tillverkad av 70% återvunnet material från PET-flaskor. Mönstret på pläden är skapat av den legendariske konstnären William Morris. Vi gillar inte att transportera luft därför har vi valt att vakumpacka denna pläd för att minska klimatavtrycket. OEKO-TEX Standard 100 innebär att plädens material lever upp till en rad kriterier gällande produktsäkerhet. Material: Polyester
MERA-pris: 584 kr
Ord pris: 649 kr

I

I

undefined
Med reservation för felskrivning, slutförsäljning och eventuella förändringar.