Bloggen minns 2020 - del 20

Skogsnäringen har blivit en motor i den gröna omställningen.

Sverige 20 december 2020 07:01

11 november uppmärksammade jag allt positivt som nu sker i och runt skogsnäringen i norra Sverige. Denna gamla basnäring har nu utvecklats till en motor i den gröna omställningen.

Viktigt är också att regering och riksdag är med på noterna. Sverige har fått sitt första nationella skogsprogram, samtidigt som det initierats ett nära samarbete mellan politik, universitet, näringsliv och andra samhällsaktörer. 

Stefan Löfven har gett industri- och skogspolitiken en helt annan prioritetet än den tidigare M-ledda regeringen och sin företrädare på statsministerposten, moderaten som talade om industrin som ”basically gone”.

Dessutom är det av stor betydelse att Sverige har fått en infrastrukturminister som satsar på Norrbotniabanan, Malmporten, upprustning av Malmbanan, ombyggnad av delar av E10, mer pengar till tjälsäkring av vägnätet i norr, den nya E4-bron över Kalix älv och liknande projekt i norr.

Skogsnäringen, gruvverksamheten och andra delar av det regionala näringslivet behöver bra vägar, järnvägar, hamnar, broar och annan infrastruktur för att kunna fortsätta utvecklas.

Profilbild Olov AbrahamssonOlov Abrahamsson
Ämnen du kan följa
Ledarbloggen
Blogg

Feministisk utrikespolitik är inget flum eller fluff

Blogg

Digitalt demokratibesök i Norrbotten

Blogg

På farligt uppdrag i Mali

Blogg

Håll koll på vad Töyrä & Co skriver på sidan 2 i NSD

Blogg

Parlamentarikerna pressade von der Leyen

Visa fler
Läs mer!
Ledarkrönika

Olov Abrahamsson: Investera Sverige ur krisen

Gästkrönika

Norrbotniabanan skapar nya möjligheter

Ledare

Ledare: Eneroth levererar bra grejer