Skogen skapar grön tillväxt

Utvecklingen i Piteå, Örnsköldsvik och Malmberget är hoppingivande.

Skogsnäringen skapar jobb och regional utveckling, samtidigt som den bidrar till gröna omställningen.

Skogsnäringen skapar jobb och regional utveckling, samtidigt som den bidrar till gröna omställningen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2020-11-11 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I en ledare i förra veckan skrev jag att det luktar framtid runt skogsindustrin i norra Sverige. Då fick jag ett mejl från en NSD-läsare med en inklippt karta över Bottenviken. Efter ett tag förstod jag att kartan visade ett nederländskt fartyg som lämnat hamnen på Haraholmen i Piteå med tallolja för Brofjorden och Preem.

"Tycker att den närmast otroliga berättelsen om utvecklingen av svårsåld restprodukt från massaframställning till kommersiellt framgångsrik del i avvecklingen av fossil diesel har en alltför undanskymd plats. I bästa fall nämns det i en bisats, som i DN:s reportage om diesel, men i värsta fall framställs det till och med som om talloljediesel skulle vara ett resultat av skogsskövling", skrev NSD-läsaren.

I samma veva rapporterade P4 Västernorrland att företaget Sekab inleder en förstudie för en helt ny etanolanläggning i Örnsköldsvik. Det handlar om att ta tillvara barrvedsrester.

"Tiden är rätt nu. Efterfrågan på gröna produkter ökar, det finns en stor vilja att investera i tekniska framsteg som bidrar till klimatomställningen och vi är redo att ta täten. Om en produktionsanläggning i stor skala blir verklighet kommer det att bidra till att lösa samhällets utmaningar och samtidigt stärka vår position som ledande aktör", säger Monica Normark, teknisk chef vid Sekab, i ett pressmeddelande.

Men inte nog med det. Från LKAB kom under samma vecka besked om att världens första järnmalmspellets producerat med 100 procent fossilfria bränslen har sett dagens ljus i Malmberget.

Gruvjätten har använt sig av tallbeckolja, som är en restprodukt från pappers- och massaindustrin.

Det är tre exempel på vad som nu sker i norr.  Basnäringarna tar ledningen i den gröna omställningen – helt i linje med regeringens vision att göra Sverige till välfärdens första fossilfria välfärdsland.

Det är så klart inte bara Stefan Löfvens förtjänst. Innovationerna och drivkraften finns i det regionala näringslivet. Men det har betydelse att Sverige har en regeringschef som prioriterar industri- och skogspolitiken.

Redan som oppositionspolitiker utlovade Löfven en storsatsning på skogspolitiken, om S fick regeringsmakten. 

Som statsminister har han också levererat. Sverige har fått sitt första nationella skogsprogram. Det har initierats ett nära samarbete mellan politik, universitet, näringsliv och andra samhällsaktörer. 

Det spelar roll för det som nu sker i Piteå, Örnsköldsvik, Malmberget och andra delar av norra Sverige.

På många sätt är det hoppingivande. Det visar att klimatpolitik inte är svält och armod. 

Tvärtom kan den vara en motor för nya jobb, innovationer, industriell utveckling och regional tillväxt.