Begreppet konservativ ges en helt ny innebörd

Sonia Ericstam är jurist och verksam hos LO-TCO Rättsskydd. Den här gången skriver hon om den nya konservatismen och feminismen.

"Även inom den feministiska diskussionen används begreppet konservativ med bred och ny innebörd", skriver NSD-krönikören Sonia Ericstam.

"Även inom den feministiska diskussionen används begreppet konservativ med bred och ny innebörd", skriver NSD-krönikören Sonia Ericstam.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledarkrönika2021-02-22 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så här års, när semmelmättnaden precis lagt sig, tänker många en smula mer än vanligt på kvinnor och mäns olika villkor i livet och arbetslivet. 

Kvinnodagen, den 8 mars, står som bekant för dörren. Kvinnors villkor har i vårt land under historien stötvis förbättrats. Det har skett genom politisk kamp och reformer. Få är av åsikten att kvinnan borde kliva tillbaka till den position hon haft under tidigare sekel eller decennier. 

Måns Wadensjö skrev nyligen på denna ledarsida om hur begreppet konservativ tycks ha ändrat innebörd under den senaste tiden (15/2). Han skriver träffsäkert att den som idag kallar sig konservativ inte längre söker bevara en rådande ordning, utan återupprätta en ordning som inte längre existerar. 

Även inom den feministiska diskussionen används begreppet konservativ med bred och ny innebörd. Ett exempel framgår av replikväxlingen mellan juristen Silas Aliki (nättidningen Kontext 15/12) och vänsterskribenten och feministen Nina Björk (DN 28/1). 

Aliki kallar Björk konservativ eftersom Björk försvarar uppdelningen mellan å ena sidan biologiskt kön och å andra sidan socialt konstruerat genus. Björk svarar syrligt att det är en ny och modern klassificering som placerar alla de feminister som genom historien har trott att kvinnors underordning berott på samhälleliga faktorer och sociala könsroller i de konservativas läger. 

Texterna är i allra högsta grad läsvärda för den som är intresserad av frågor om våra kroppar och hur de påverkar våra livsvillkor och inte minst om hur ord kan töjas.

Oavsett var på skalan mellan Björks och Alikis syn på könets roll och på ordet konservatism man placerar sig kvarstår faktumet att kvinnor och män tjänar olika mycket. 

Löneskillnaden mellan kvinnor och män är 10,7 procent. Räknat i tid innebär det att kvinnor jobbar gratis 51 minuter varje arbetsdag. 16:09 kan en kvinna som jobbar 8-17 alltså stämpla ut med gott samvete. 

För den som inte vill riskera bråk med chefen för arbetsvägran finns det istället ett forum för att få utlopp för frustrationen.

Sveriges Kvinnolobby anordnar den 25 februari en digital AW på Facebook för att uppmärksamma kampanjen ”Lön hela dagen”. Kampanjen stöds av ett stort antal organisationer som sträcker sig från IF Metall till Centerkvinnorna. 

Att det är en så pass bred kyrka tyder på att de som anser att det är oacceptabelt att kvinnor tjänar mindre än män utgörs av personer med vitt skilda färger på sina partinålar. 

Att någon som stolt kallar sig konservativ checkar in är dock tveksamt.