Det behövs fler poliser även i östra Norrbotten

Även människor i östra Norrbotten betalar skatt och förväntar sig att det finns poliser som bidrar till tryggheten i deras vardag.

SVT:s Camilla Kvartoft och "Veckans brott" uppmärksammade polisbristen i glesbygden. Kommunalrådet Leif Nilsson (S), Överkalix, var en av de som medverkade.

SVT:s Camilla Kvartoft och "Veckans brott" uppmärksammade polisbristen i glesbygden. Kommunalrådet Leif Nilsson (S), Överkalix, var en av de som medverkade.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledarkrönika2021-05-22 06:03
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Den 29 april uppmärksammade SVT:s "Veckans brott" polisbristen i glesbygdskommunerna i allmänhet och östra Norrbotten i synnerhet. En av de som medverkade i programmet var Leif Nilsson (S), kommunalråd i Överkalix, som själv har en bakgrund som polis.

Programledaren Camilla Kvartoft berättade bland annat om insatsen vid ett lägenhetsbråk i Kalix. Två poliser skickades från Luleå, eftersom polispatrullen i östra Norrbotten var ute på ett annat uppdrag. 

Utryckningstiden blev 74 minuter och när de två polismännen kom fram var bostaden en mordplats. En ung kvinna miste livet.

I programmet nämns också fallet med Linnea i Pajala (som NSD skrev om sommaren 2020). En hotfull man befann sig utanför hennes bostad. 

Närmaste polispatrull befann sig två timmar bort i Gällivare. Linnea uppmanades att beväpna sig med kniv och förbereda sig för självförsvar!

Det är så klart en omöjlig uppgift för polisen att alltid vara på rätt plats i ett stort och glesbebyggt land som Sverige. Men händelserna i östra Norrbotten är en påminnelse om att allt fokus inte kan ligga på gängkriminaliteten i storstädernas förorter.

Det måste också finnas polisiära resurser för att hantera våld i nära relationer, stöldligor, livsfarliga fyllekörningar och annan kriminalitet runtom i landet.

Från regeringshåll är beskedet tydligt. Det ska bli 10 000 fler polisanställda till 2024.

Det är polismyndigheten som bestämmer hur dessa resurser ska fördelas inom riket – och det är givetvis inte konstigt att nytillskottet främst hamnar i regioner med stor befolkning och mycket brottslighet. Men det är samtidigt viktigt att rikspolischefen Anders Thornberg tar hänsyn till de speciella villkoren och de långa avstånden i exempelvis Norrbotten.

Även människor i Pajala och Överkalix betalar skatt och förväntar sig att det finns poliser som bidrar till tryggheten i deras vardag.

I "Veckans brott" räknade Micael Säll Lindhahl, chef för polisregion Nord, med att det ska bli 15-20 nya tjänster i östra Norrbotten som följd av regeringens satsning, vilket är ett mycket välkommet tillskott.

Noterbart är vidare att det kommer att bli fler polisanställda i det nya polishuset i Kiruna, som ska stå klart 2023.

"Det ska rymma cirka 200 polisanställda. Det är ungefär 25-30 fler än idag", berättade inrikesminister Mikael Damberg (S) i NSD 16 oktober 2020.

Dessutom tål att sägas att redan befintliga resurser kan användas på ett smartare sätt. Genom nya joursystem och ändrade arbetstidsscheman, som nu genomförs i Västerbottens inland, kan till exempel större resurser frigöras under de tider på dygnet när polisen behövs som mest.

Genom att styra poliser från arbete i inre tjänst till yttre tjänst kan det även bli fler områdespoliser, som kan jobba nära människor med brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i den lokala vardagen. Enligt Damberg är han och rikspolischefen även överens om den inriktningen.

Det kommer att ta tid innan alla satsningar får full effekt. Att färdigutbilda en polis tar sex terminer. Men förändringarna börjar bli synliga.

I Polisregion Nord ökade antalet polisanställda med ungefär 100 personer under fjolåret. Varje halvår levereras 500-600 nya aspiranter till polisstationerna runtom i Sverige.

Det finns hopp om att det ska märkas en ökad polisnärvaro i Malmfälten, Tornedalen och andra delar av Norrbotten under de kommande åren.