Vilka är Norrbottens sju underverk?

Tyck till! Vilka är Norrbottens sju underverk? Ledarbloggen ger sina förslag.

Kalix löjrom? Porjus kraftstation? Piteå Summer Games? Eller surströmmingen från Kallax? Vilka är egentligen Norrbottens sju underverk?

Kalix löjrom? Porjus kraftstation? Piteå Summer Games? Eller surströmmingen från Kallax? Vilka är egentligen Norrbottens sju underverk?

Foto: NSD Arkiv

Ledarbloggen2022-06-18 10:03

I lördagstidningen uppmanar NSD-krönikören Pelle Johansson läsarna att utse Norrbottens sju underverk.

"Vi har åstadkommit storslagna saker i den här landsänden – men vilka sju är de bästa?", skriver han.

Själv kom jag att tänka på en massa saker i Norrbotten som jag tycker är fantastiska och olika former av mirakel – surströmmingen från Kallax, löjrommen från Kalix, den rökta siken vid Kukkolaforsen, Piteå Summer Games, Icehotell i Jukkasjärvi, Ikea-etableringen i Haparanda, vissa av Euskefeurats låtar plus mycket annat. För att inte tala om piteåfödde Nils Edéns framgångsrika arbete för rösträtten och demokratin i Sverige som regeringschef 1917-1920.

Det finns alltså en hel del att vara stolt över. Därför är det svårt peka ut bara sju norrbottniska underverk. Efter visst funderande gjorde jag dock en lista. Den ser ut som följer utan inbördes rangordning av dessa sju norrbottniska fenomen.

Porjus kraftstation: Det blev Vattenfalls första vattenkraftverk i Lule älv 1915. ”Ett mäktigt monument har rests i ödemarken – Porjus kraftstation – ett monument över svenskt ingenjörssnille, svensk dådkraft och svensk företagsamhet”, skrev Dagens Nyheter.

Malmbanan: Ett av de största hindren för järnmalmsutvinning i Norrbotten var transportproblemen. Järnvägen, 50 mil mellan Luleå och Narvik, blev lösningen. Varje dag bidrar den till att frakta många miljoner ton norrbottnisk järnmalm till kunder runtom om i vida världen. 

LKAB: I början på 1980-talet påstod nationalekonomer och marknadsliberaler att de enda järnmalmsgruvor som skulle vara lönsamma var dagbrotten i Brasilien och Australien. De fick fel. I dag bryts malm tusen meter under jord i Norrbotten. Statliga gruvjätten LKAB levererar enorma pengar till svensk samhällsekonomi och planerar dessutom för en lång och allt grönare framtid utan koldioxidutsläpp.

Luleå tekniska universitet: Det började i liten skala 1971. Idag omsätter LTU 1,8 miljarder kronor per år. Det har cirka 1 700 anställda och 15 100 studenter. Det bedrivs forskning i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och andra universitet runtom i världen.

Bodens fästning: Det är en av Sveriges mest påkostade försvarsanläggningar och spelade en central roll under både första och andra världskriget samt under hela kalla kriget. Nu kan militärhistoriskt intresserade besöka Rödbergsfortet och få en inblick i vad som under flera decennier var en av Sveriges hemligaste platser.

Storforsen: Europas största oreglerade fors är en mäktig och vacker naturupplevelse. På nära håll kan människor se forsen dåna och vattnet skumma. Varje år besöks området vid forsen av ungefär 150 000 personer.

Testverksamheten: Det började på 1970-talet när några tyska bilingenjörer såg möjligheterna att testa sina idéer och uppfinningar i kyligt klimat och under ostörda förhållanden i lilla Arjeplog. 2022 har det utvecklats till en jättenäring för inlandet. Arjeplog har blivit ett centrum för världens fordonsindustri. Under vintersäsongen vistas mer än 3 000 testare av skilda nationaliteter i regionen. 

Det är mina bidrag till debatten. Det finns så klart andra också många andra mer eller mindre allvarliga förslag och idéer. Pelle Johansson själv påminner bland annat om den numera nedlagda nattklubben Cleo i Luleå och uterinken i Avan. 

Det är helt enkelt upp till var och en att tycka till och påminna om både små och stora underverk i Norrbotten. 

Läs Pelle Johanssons krönika och ge dina kommentarer eller mejla tips@nsd.se.