Jag har tillbringat lördagsförmiddagen med 26 socialdemokratiska ungdomar från olika delar av Norrbotten som deltar i en styrelseutbildning vid Sunderby folkhögskola. Ordföranden, kassörer och ledamöter fick lära sig mer om vad det innebär att vara förtroendevald i en lokal SSU-klubb.
Själv deltog jag i ett pass med rubriken "Att skriva politiskt" och gav en del tips om hur man skriver insändare och debattartiklar.
Det är kul att kunna konstatera att SSU i Norrbotten är på rätt kurs och att det finns återväxt i det socialdemokratiska partiet. Medlemssiffrorna stiger och det finns nu lokala SSU-klubbar i sammanlagt åtta av länets fjorton kommuner – Luleå, Piteå, Kalix, Kiruna, Gällivare, Boden, Haparanda och Älvsbyn.
Det manar till efterföljd i andra kommuner, liksom hos andra politiska partier. Om demokratin, folkstyret, ska funka så behövs fler som engagerar sig och är beredda att axla ett förtroendeuppdrag.
Det är många stolar som ska fyllas både lokalt och regionalt. I landets 290 kommuner finns ungefär 60 800 förtroendeuppdrag och i Sveriges 21 regioner finns omkring 7 600 uppdrag.
Varje mandatperiod är det dessutom många som av ett eller annat skäl lämnar sina uppdrag.
Därför gäller det att både ungdomsförbunden och deras moderpartier inte slarvar med medlemsvärvning och utbildningsverksamhet. Det behöver ständigt fyllas på med nya krafter som kan hantera sjukvård, skolor, äldreomsorg, kultur, fritid och andra viktiga samhällsfrågor.
Men det är inte bara partierna som har ansvar för demokratin. Varje ansvarskännande människa behöver också besinna sitt eget personliga ansvar för demokratin.
"Alla behöver göra sin värnplikt i politiken", som Miljöpartiets tidigare språkrör Peter Eriksson skrev i en gästkrönika i NSD för några år sedan.
Det behövs helt enkelt fler som gör som deltagarna på helgens SSU-kurs – det vill säga viker en del av sina liv till att ta ansvar för demokratin och det gemensamma samhällsbygget.
Det räcker inte att sitta hemma och muttra.