Alla bör göra sin värnplikt i politiken

Peter Eriksson (MP) är biståndsminister och var språkrör 2002-2011. Han är bosatt i Kalix där han var kommunalråd 1999-2004.

Peter Eriksson (MP) är biståndsminister.

Peter Eriksson (MP) är biståndsminister.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Gästkrönika2020-10-28 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En gång i Miljöpartiets barndom drev vi åsikten att värnplikten borde göras om till en samhällstjänst där vi alla var tvungna att ställa upp en tid för att bidra till det gemensamma. Men sedan dess har värnplikten både avskaffats och kommit tillbaka utan att ersättas med en tid i vård, omsorg eller fritidssektorn.

Själv har jag alltid sett mina uppdrag inom politiken som en slags värnplikt. Kanske världens längsta värnplikt, men ändå. Det hade definitivt varit mycket lugnare, skönare, mer hälsosamt och bättre för familjen att vara kvar och sköta mitt, hemma i Morjärv eller Kalix. 

Min mormor försökte tidigt inpränta ordspråket ”Tro på Gud och stilla vandra. Sköt dig själv och skit i andra.” för att stilla en orolig själ i sitt barnbarn. Men det hjälpte inte. Kanske för att det, trots allt, är få saker som känns så meningsfullt som att kämpa för det jag tror på.

Sanningen är också att det är för få som väljer att ge en tid av ”Vårt enda liv”, för att citera kändisfilosofen Martin Hägglund, till att ställa upp och ta ansvar för att det gemensamma ska fungera eller för att göra världen lite bättre, om så bara i lokalsamhället. 

Effekten är att urvalet i partierna blir väldigt litet och att vi som inte alltid är så lämpliga alltför ofta hamnar på viktiga poster långt över vår kompetensförmåga.

Samhället har blivit mer komplicerat. Många av besluten har hamnat längre bort och är svårare att ändra. Men värderingarna har snarare blivit viktigare än tidigare. Det är dessutom en farlig utveckling när politikerna blir en sfär ovanför sina organisationer och partierna förlorar mening och påverkan. 

Utan partier är demokratin död. Och partierna bärs upp av medlemmarna. Fler aktiva medlemmar behövs om demokratin ska överleva.

Mitt enkla budskap är att det vore bra om du, istället för att klaga på politiker och partier, bestämde dig för att göra din del för att inte de korkade och självtillräckliga ska få dominera beslutsfattandet. Du är smartare än många andra. Och att ställa upp innebär att man lär sig mer om hur samhället och andra människor fungerar. Det ger därför också väldigt mycket tillbaka. Man behöver inte fortsätta ett halvt liv, som jag har gjort. 

Gör värnplikten som politiker! Du ångrar det inte.