Socialdemokraterna i Norrbotten laddar om

Fler blir medlemmar och deltar i det socialdemokratiska partiets utbildningsverksamhet.

Socialdemokratiska partimedlemmar från hela Norrbotten har deltagit på helgens utbildningar på Framnäs folkhögskola utanför Piteå.

Socialdemokratiska partimedlemmar från hela Norrbotten har deltagit på helgens utbildningar på Framnäs folkhögskola utanför Piteå.

Foto: Olov Abrahamsson

Ledarbloggen2022-10-22 19:49

Under lördagen gjorde jag en sväng till Framnäs folkhögskola utanför Piteå för att medverka vid Socialdemokraternas medlemsutbildning och snacka under ett pass med rubriken "Att skriva politiskt".

Det är kul att kunna konstatera att det är fart på partiet även efter valet, att fler blir medlemmar och deltar i partiets kurser. 

När jag nyligen träffade Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin berättade han att partiet fått 9 000 nya medlemmar, därav 1 850 efter valet.

"Partiet kommer att jobba efter orden samla-skola-påverka", sa han.

Det betyder att partiet ska: 

1) Satsa hårt på medlemsvärvning och övertyga fler om att ta klivet in i socialdemokratin 

2) Erbjuda alla nya medlemmar möjligheter att delta i kurser och utbildningar om partiets organisation, historia, ideologi och politiska program.

3) Driva på för Socialdemokratins krav och idéer i både riks-, region- och lokalpolitiken.

Det kommer så klart att bli svårare att få genomslag för socialdemokratiska förslag i riksdagen efter höstens regeringsskifte. Men partiet har goda förutsättningar att få igenom mycket av sin välfärdspolitik i både kommuner och regioner.

Socialdemokraterna gick framåt i 16 av 21 regioner och är största parti i 211 av landets 290 kommuner.  Till exempel förblir Norrbotten ett starkt S-fäste. Socialdemokraterna kommer att återfinnas i ledningarna för såväl Region Norrbotten som de flesta kommuner i länet.

Det betyder att det är många politiska förtroendeuppdrag som ska besättas. Det ska utses styrelser för fritids- och kulturnämnder, socialnämnder, barn- och utbildningsnämnder, kommunala bolag och andra offentliga verksamheter.

Till detta ska läggas att det måste finnas folk i styrelserna, valberedningar och annat i de egna partiföreningarna.

Kort sagt: Det behövs många människor för att den demokratiska infrastrukturen ska fungera och levererera. Därför gäller det att Socialdemokraterna – och självfallet även andra partier – ligger i för att övertyga fler om att engagera sig och ta klivet in i politiken.

Att ge människor möjlighet att skola sig för politiska uppdrag – som skedde på Framnäs folkhögskola under helgen – är en av partiernas främsta uppgifter.