På Mynttorget 2 i Stockholm – där socialdemokratiska riksdagsgruppen numera huserar med sitt kansli – träffar jag partisekreteraren Tobias Baudin i hans nya kontor.
"Jag är stolt men inte nöjd", säger han när jag ber honom sammanfatta stämningsläget efter valet 11 september.
Baudin konstaterar att partiet gjort en stark valrörelse och att partiaktivisterna runtom i landet knackat dörr som aldrig förr. Partiet har fört direkta samtal med 760 000 väljare, vilket är dubbelt så många som 2018.
Till detta ska läggas att LO, Landsorganisationen, haft samtal med ungefär 650 000 av LO-förbundens medlemmar.
Det är ett politiskt vardagsslit som syns i valresultatet.
"Socialdemokraterna ökar med två procentenheter och får 30,3 procent i riksdagsvalet. Vi går framåt i 16 av 21 regioner och är största parti i 211 av landets 290 kommuner", säger han.
Den uppåtgående trenden märks även i medlemsmatriklarna.
"Sedan årsskiftet har vi fått 9 000 nya medlemmar, därav 1 850 som tillkommit efter valet", berättar Baudin.
Men mitt i allt det positiva finns förstås besvikelsen över att Socialdemokraterna förlorar regeringsmakten efter åtta år.
Baudin är dock laddad inför partiets nya roll som ledande oppositionsparti. Bland annat trycker han på vikten av att fortsätta driva de frågor som är viktiga för LO-medlemmarna (förbättringar i A-kassan, sjukförsäkringen, pensionerna, tillgången till tandvård med mera) och betydelsen av att utveckla det facklig-politiska samarbetet mellan LO och det socialdemokratiska partiet.
"Vi ska fortsätta vara ett arbetarparti", understryker han.
Efter mötet med Baudin vandrar jag vidare till Finansdepartementets lokaler på Jakobsgatan 24 för att träffa avgående civilminister Ida Karkiainen (S).
Som ny och tillträdande ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, KU, kommer hon att få en nyckelroll i partiets oppositionspolitik. Det är nämligen KU som har riksdagens uppdrag att granska hur regeringen och de enskilda ministrarna sköter sig.
Dessutom har Karkiainen fått den socialdemokratiska partitstyrelsens uppdrag att leda partiets valanalysgrupp. Hon – en ung tornedaling – och skånske S-veteranen Leif Jakobsson fungerar som ordföranden i en grupp med elva ledamöter som ska fingranska valet och valkampanjen 2022 i alla dessa delar. De ska presentera sina förslag och slutsatser i februari 2023.
"Vi ska titta på både vad vi gjorde bra och vad vi kunnat göra bättre", säger hon.
Karkiainen pekar på att partiets valanalys redan 2018 innehöll ett par tydliga varningssignaler.
"Socialdemokraterna tappade mark både bland de unga väljarna och väljarna i landsbygdskommunerna. Vi ser samma mönster nu. Därför gäller det att vi drar vissa slutsatser om både vår politik och kommunikation med väljarna. Till exempel behöver vi oftare besöka och vara närvarande i de landets mindre kommuner och lägga förslag och paket som är riktade till väljarna på landsbygden", säger hon.
I likhet med Baudin är hon rejält taggad inför den nya uppgiften som oppositionspolitiker.
"Vi måste bedriva en aktiv oppositionspolitik redan från dag 1. Till exempel handlar det om att stå upp för rättsstatens principer i Sverige och Europa. Hur kommer det att gå med sverigedemokrater som ser Ungern som ett föredöme? Vad innebär det för urfolkens rättigheter och för minoritetsgrupperna i det svenska samhället?", säger Ida Karkiainen.
Rimligen finns även förutsättningar för socialdemokratin att komma igen redan i valet 2026.
Det går så klart inte att blunda för att högerpartierna vunnit riksdagsvalet 2022. Men det var ingen jordskredsseger. Det skiljer bara tre riksdagsmandat (179-176) mellan Ulf Kristerssons och Magdalena Anderssons regeringsunderlag.
I många av de frågor som väljarna rankar högst har Socialdemokraterna dessutom ett mycket stort förtroende. Enligt Valu anser flest väljare att socialdemokratin har bäst politik för jobben, sjukvården, skolan, landets ekonomi, jämställdheten och pensionerna.
Det är inget dåligt utgångsläge inför framtiden. Självfallet finns saker och ting som går att göra bättre och politikområden som behöver utvecklas. Till exempel behöver partiet fortsätta att vässa både energi- och kriminalpolitiken. Det var två områden där partiet hamnade på defensiven i valdebatterna 2022.
Men socialdemokratin har alltjämt ett starkt folkligt stöd och goda möjligheter att växa ytterligare med Magdalena Andersson som en stark och kompetent oppositionsledare i riksdagshuset.
Det finns andra partier som har betydligt större anledning att rannsaka sina valresultat. Fakta är att bara tre partier noterade en uppgång i riksdagsvalet 2022 (S, MP och SD). Övriga fem riksdagspartier (L, C, V, M och KD) minskade jämfört med 2018.