Ledarbloggen fortsätter att botanisera bland valfilmer

Upplev till exempel Jens Stoltenberg (Natos generalsekreterare) som taxichaufför i Oslo i en valfilm från 2013.

Bruce Springsteen har alltid ställt upp för Demokraterna. Här syns han tillsammans med Bill Clinton (USA:s president 1993-2001).

Bruce Springsteen har alltid ställt upp för Demokraterna. Här syns han tillsammans med Bill Clinton (USA:s president 1993-2001).

Foto: Tony Dejak/TT

Ledarbloggen2022-08-26 13:01

I förra veckan skrev jag ett blogginlägg om hur de svenska partierna använder film, sång och musik i valrörelserna. När det gäller sådant finns även många godbitar att hämta från omvärlden.

I dagens blogginlägg har jag sammanställt några sådana exempel från Storbritannien, USA, Italien, Frankrike, Norge och Danmark.

Ett exempel är härliga och positiva "Things can only get better" som ackompanjerade brittiska Labour under valkampanjen 1997 och inför valet som gjorde slut på 18 år av högerstyre i Storbritannien.

På 1980-talet gick det inte lika bra för Labour. Den skicklige Neil Kinnock (partiledare för Labour 1983-1992­) lyckades aldrig bli premiärminister. 

Han stod i spetsen för ett arbetarparti som präglades av stora interna motsättningar och bittra strider med en högljudd vänsterfalang, vilket avskräckte många väljare från att rösta på Labour.

Partiet hade dock bra kampanjmusik även då. Tracey Ullman backade upp Labour och Neil Kinnock i videon ”My guy” 1984.

1950-talets ”I like Ike” är en pigg och glad liten valfilm. Uppenbarligen gick ”Ike” även hem i stugorna.

Krigshjälten Dwight D ”Ike” Eisenhower, som representerade republikanerna, var USA:s president 1953-1961.

2008 gjorde en grupp amerikanska artister musik av demokraten Barack Obamas hoppingivande budskap ”Yes we can”. Projektet organiserades av will.i.am, frontfigur i gruppen ”Black eyed peas”.

Bland övriga kändisar i filmen syns bland andra John Legend, Common, Nicole Scherzinger och Scarlett Johansson.

Legendaren Bruce Springsteen har aldrig stuckit under stol med sina politiska sympatier. Under en lång musikkarriär har han skildrat den arbetarklass som han själv kommer ifrån och alltid stått på Demokraternas sida.

Presidentvalet 2020 var inget undantag. Bruce backade Biden och låten "Rise Up" dånade ur högtalarna på Demokraternas konvent. 

Mångårige italienske premiärminister Silvio Berlusconi tillhör definitivt inte mina politiska favoriter. Men det har ett visst underhållningsvärde att se hans kampanjvideo från 2008.

Bagare, byggarbetare och lärare – ja, i princip alla i Italien – sluter upp bakom Berlusconi och brister ut i allsång.

Det gick bra för socialliberalen Emmanuel Macron i årets presidentval i Frankrike. Han erhöll omkring 5,5 miljoner fler röster än sin motståndare Marine Le Pen. Röstsiffrorna blev 58,55 procent för Macron och 41,45 procent för Le Pen.

Hur mycket hjälp han hade av sin och sitt partis En Marches kampanjfilm är dock oklart.

Inför valet 2013 fick sig några norska taxikunder i Oslo en rejäl överraskning. Bakom ratten satt dåvarande statsministern, Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg, i egen hög person.

Det blev en del intressanta samtal om läget i landet. "Om det är någonstans som folk verkligen säger vad de tycker så är det i taxin", förklarade Stoltenberg.

I ärlighetens namn ska sägas att en del av dem som blev upplockade i taxin fick veta att de skulle delta i en film som gjordes av Arbeiderpartiet. Dock var det ingen som visste att det var självaste statsministern som rattade taxin genom Oslos gator.

2019 återvann Socialdemokratiet och Mette Frederiksen regeringsmakten i Danmark efter fyra år i opposition.

Hennes valfilm beskriver på ett fint sätt hennes uppväxt i Aalborg och socialdemokratins ideologi och hjärtefrågor.