Inget halvvägs – hela j-vla vägen ska vi gå

Vi ser fram emot en ny och förhoppningsvis mycket lång hockeysäsong.

Ledarbloggen 14 september 2023 07:01

För några veckor sedan gick sportreportern och hockeyexperten David Olsson-Jiglund runt i Mediehuset i Luleå och funderade på vad redaktionen skulle kalla sin nya hockeypodd. 

"Raka puckar", föreslog någon. 

"Inget j-vla halvvägs", drog jag till med och såg hur det tände något i Olsson-Jiglunds ögon.

Nu är poddens första avsnitt ett faktum – och namnet blev "Inget halvvägs" utan min svordom. 

Det är en blinkning till Luleå Hockeys fans samtidigt som det ska prägla snacket i sportredaktionens podd. Det ska inte vara halvkvädna visor utan klara besked och tydliga åsikter om hockeyn i norr.

Uttrycket "Inget halvvägs" myntades av lagkaptenen Erik Gustafsson i en intervju inför säsongen 2019/2020, där han talade om Luleå Hockey skulle gå hela vägen och ta hem guldet. Det har sedan blivit en hejaramsa.

"En dragig ramsa med lokal prägel då melodin skapats av artister från Norrbotten. Vi är den enda klacken i världen som använder denna melodi på läktaren", skriver Luleåfans på sin hemsida.

Åhhh Luleå
Vi ska vinna SM-Guld i år
Ja hela jävla vägen ska vi gå
Inget halvvägs Luleå

Hur det kommer att gå med dessa höga ambitioner återstår nu att se. Damlaget är regerande svenska mästare och får finna sig i ett blytungt favorittryck även under kommande SDHL-säsong. Premiären spelas mot Modo i Örnsköldsvik 24 september.

Herrlaget drar redan ikväll på sig skridskorna för att möta Oskarshamn på bortaplan i SHL-premiären. Det väntar antagligen en betydligt tuffare säsong än för damerna. Men laget har flera spännande nyförvärv – icke minst hemvändaren Linus Omark, som säkert kommer att ställa till trubbel för backarna i alla motståndarlag.

Klart är i alla fall att det kommer att bjudas på högklassig ishockey i Coop Norrbotten Arena/Delfinen även denna vinter – i bästa fall långt in i april nästa år när SM-slutspelet avgörs.

Som jag påpekade i ett blogginlägg inför sjunde och avgörande matchen i SM-finalserien 2021 så har denna hockey också sin betydelse för den regionala självkänslan och identiteten. 

Norrbotten leder inte bara den gröna nyindustrialiseringen. Det spelar också roll att regionen har lag och atleter som tillhör eliten och år efter år krigar med de bästa. Det gör att vi kan räta på ryggen och känna oss ett stycke stoltare som norrbottningar.

Det är bäddat för drag i arenan även denna säsong – och förhoppningsvis leder det hela j-vla vägen. Inget halvvägs, som sagt.

Ämnen du kan följa