Inget halvvĂ€gs – hela j-vla vĂ€gen ska vi gĂ„

Vi ser fram emot en ny och förhoppningsvis mycket lÄng hockeysÀsong.

NSD:s Olov Abrahamsson och andra supportar pÄ M-lÀktaren i Coop Norrbotten Arena/Delfinen Àr laddade inför sÀsongen 2023/2024.

NSD:s Olov Abrahamsson och andra supportar pÄ M-lÀktaren i Coop Norrbotten Arena/Delfinen Àr laddade inför sÀsongen 2023/2024.

Foto: NSD Arkiv

Ledarbloggen2023-09-14 07:01

För nĂ„gra veckor sedan gick sportreportern och hockeyexperten David Olsson-Jiglund runt i Mediehuset i LuleĂ„ och funderade pĂ„ vad redaktionen skulle kalla sin nya hockeypodd. 

"Raka puckar", föreslog nĂ„gon. 

"Inget j-vla halvvÀgs", drog jag till med och sÄg hur det tÀnde nÄgot i Olsson-Jiglunds ögon.

Nu Ă€r poddens första avsnitt ett faktum – och namnet blev "Inget halvvĂ€gs" utan min svordom. 

Det Àr en blinkning till LuleÄ Hockeys fans samtidigt som det ska prÀgla snacket i sportredaktionens podd. Det ska inte vara halvkvÀdna visor utan klara besked och tydliga Äsikter om hockeyn i norr.

Uttrycket "Inget halvvÀgs" myntades av lagkaptenen Erik Gustafsson i en intervju inför sÀsongen 2019/2020, dÀr han talade om LuleÄ Hockey skulle gÄ hela vÀgen och ta hem guldet. Det har sedan blivit en hejaramsa.

"En dragig ramsa med lokal prÀgel dÄ melodin skapats av artister frÄn Norrbotten. Vi Àr den enda klacken i vÀrlden som anvÀnder denna melodi pÄ lÀktaren", skriver LuleÄfans pÄ sin hemsida.

Åhhh LuleĂ„
Vi ska vinna SM-Guld i Ă„r
Ja hela jÀvla vÀgen ska vi gÄ
Inget halvvÀgs LuleÄ

Hur det kommer att gĂ„ med dessa höga ambitioner Ă„terstĂ„r nu att se. Damlaget Ă€r regerande svenska mĂ€stare och fĂ„r finna sig i ett blytungt favorittryck Ă€ven under kommande SDHL-sĂ€song. PremiĂ€ren spelas mot Modo i Örnsköldsvik 24 september.

Herrlaget drar redan ikvĂ€ll pĂ„ sig skridskorna för att möta Oskarshamn pĂ„ bortaplan i SHL-premiĂ€ren. Det vĂ€ntar antagligen en betydligt tuffare sĂ€song Ă€n för damerna. Men laget har flera spĂ€nnande nyförvĂ€rv – icke minst hemvĂ€ndaren Linus Omark, som sĂ€kert kommer att stĂ€lla till trubbel för backarna i alla motstĂ„ndarlag.

Klart Ă€r i alla fall att det kommer att bjudas pĂ„ högklassig ishockey i Coop Norrbotten Arena/Delfinen Ă€ven denna vinter – i bĂ€sta fall lĂ„ngt in i april nĂ€sta Ă„r nĂ€r SM-slutspelet avgörs.

Som jag pĂ„pekade i ett blogginlĂ€gg inför sjunde och avgörande matchen i SM-finalserien 2021 sĂ„ har denna hockey ocksĂ„ sin betydelse för den regionala sjĂ€lvkĂ€nslan och identiteten. 

Norrbotten leder inte bara den gröna nyindustrialiseringen. Det spelar ocksÄ roll att regionen har lag och atleter som tillhör eliten och Är efter Är krigar med de bÀsta. Det gör att vi kan rÀta pÄ ryggen och kÀnna oss ett stycke stoltare som norrbottningar.

Det Ă€r bĂ€ddat för drag i arenan Ă€ven denna sĂ€song – och förhoppningsvis leder det hela j-vla vĂ€gen. Inget halvvĂ€gs, som sagt.