Nu finns chansen att göra ett rejält omtag i Kiruna

Anställningen av Johan Bergstad som kommundirektör var kontroversiell redan från första början.

Johan Bergstads svingande i sociala medier gjorde att han var ifrågasatt redan i samband med rekryteringen i februari 2022.

Johan Bergstads svingande i sociala medier gjorde att han var ifrågasatt redan i samband med rekryteringen i februari 2022.

Foto: Montage

Ledarbloggen2023-09-29 10:09

Sent under torsdagskvällen kom beskedet att Johan Bergstad lämnar posten som kommundirektör i Kiruna efter bara ett och ett halvt år. 

"Johan har velat avsluta sin anställning på grund av personliga skäl", säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S) till NSD.

Det kommer att spekuleras om vad dessa skäl är. Men en sak vet vi i alla fall med säkerhet: Anställningen av Johan Bergstad var kontroversiell redan från första början. 

Det var tidigare kommunalrådet Gunnar Selberg (C) som rekryterade Bergstad i februari 2022, trots starkt motstånd från både personalorganisationerna och den samlade oppositionen. 

I ett debattinlägg i NSD 12 februari 2022 kritiserades beslutet av både Akademikerförbundet och fackförbundet Vision. De reagerade mot Bergstads hårda angrepp på de rödgröna partierna och den dåvarande S-regeringen i sociala medier.

I ett inlägg hade Bergstad skrivit om "vår gravt dysfunktionella regering" och om S, V och MP som "feministiska elitistpartier". 

Helt riktigt konstaterade fackförbunden att sådan hård retorik inte bygger ett brett förtroende.

"Efter de senaste årens kompetensflykt som sett 200 anställda lämna Kiruna kommun behöver vi en stark och objektiv ledare som kan återskapa den trygghet och samhörighet en kommun behöver för att bli en attraktiv arbetsgivare. Inte en ledare som svingar ganska vilt och drar grova generaliseringar som diskriminerar inte bara kvinnor utan också hans samarbetspartners i den politiska ledningen", skrev Vision och Akademikerförbundet i NSD.

Även de rödgröna företrädarna i Kiruna ifrågasatte Bergstads värderingar och omdöme.

"Jag blir chockerad att man väljer att anställa någon som uttrycker de åsikterna som kommundirektör. Han ska ju ändå samarbeta med alla politiska partier. Alla har rätt till sin privata politiska åsikt, men det som han uttrycker här är lite extremt", sa Sanna Inga Poromaa (V) i NSD 11 februari 2022.

Därför var det bäddat för att det kunde bli spänningar och problem när Kiruna fick en ny kommunledning efter valet 2022. Helt plötsligt skulle ju Bergstad ha ett förtroendefullt samarbete med representanter för det han i nedlåtande ordalag beskrivit som "feministiska elitistpartier". Det var inte det bästa utgångsläget, för att uttrycka sig milt.

Vi vet inte hur mycket sådant har påverkat och spelat en roll. Men Johan Bergstads avgång öppnar under alla omständigheter möjligheten att göra en rejäl nystart i den kommunala tjänstemanna- och ledningsorganisationen, vilket verkligen behövs efter all turbulens under mandatperioden 2018-2022. Då var det ständiga rapporter om dålig arbetsmiljö och om hur centrala tjänstepersoner lämnade skutan.

Nu ges den nya kommunledningen chansen att tänka nytt och göra ett omtag som tar sikte på att förbättra arbetsförhållandena och göra Kiruna kommun till en mer attraktiv arbetsgivare.