En av punkterna i det så kallade Tidöavtalet – överenskommelsen mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – handlar om att det ska inrättas "ungdomsfängelser i Kriminalvårdens regi".
Enligt uppgörelsen ska dessa särskilda ungdomsfängelser ersätta de ungdomshem som idag sorterar under Sis (Statens institutionsstyrelse).
Frågan är dock vad det innebär i praktiken. Ska kriminella ungdomar placeras i nya fängelser som liknar Hall eller Kumla? Eller handlar det om att förändra och använda sig av befintliga ungdomsanstalter?
Det är oklart. De konkreta beskeden från regeringshåll lyser ännu med sin frånvaro. Det vore emellertid ett stort slöseri med skattebetalarnas pengar att inte ta tillvara de stora investeringar som redan sker eller är på gång vid de statliga ungdomshemmen.
För närvarande sker omfattande förändringar vid Sis-hemmen i Tysslinge utanför Södertälje och Johannisberg i Kalix, som jag själv besökte strax före midsommar.
Bägge dessa hem tillhör numera den nya högsta säkerhetsklassen. Det innebär bland annat att det ska finnas centralvakt, fler och bättre övervakningskameror, markradar, säkrare dörrar, fyra meter höga säkerhetsstängsel, fordonssluss samt operativa ledare på plats under dygnets alla timmar.
Samma typ av ombyggnationer ska även ske vid Klarälvsgården i Forshaga kommun.
Planen är att Klarälvsgården ska ha nått den högsta säkerhetsklassen under 2025.
Det betyder att ungdomshemmen, som länge bedrivits i relativt öppna former, nu blir mer fängelseliknande.
Det är en tråkig men tyvärr nödvändig utveckling. De som döms enligt LSU (lagen om sluten ungdomsvård) är inga småkriminella cykeltjuvar. Det handlar om mycket allvarliga brott som rån, grov misshandel, mord, dråp, narkotikahandel och våldtäkter. Om barn och unga som hunnit skaffa sig en kriminell livsstil och blivit en del av en organiserad gängkriminalitet. Risken för återfall är stor.
Även bland de som är placerade på Sis-hem enligt LVU (Lagen om vård av unga) finns ofta en personlig historik med brottslighet. Av de pojkar som var LVU-placerade under 2022 utgjorde kriminalitet placeringsgrund för ungefär en tredjedel.
Följaktligen behöver institutionerna anpassas till denna nya hårdare verklighet. Men det betyder att det finns tre Sis-hem som snabbt kan döpas om till ungdomsfängelser om Tidöpartierna så vill och önskar, vilket också är en sannolik utveckling.
Det vore nämligen inte så statsfinansiellt smart att börja bygga ett antal nya ungdomsfängelser när det går att nyttja redan befintliga strukturer hos Johannisberg, Tysslinge och Klarälvsgården – i synnerhet när det finns många samhällsområden (till exempel äldrevården och försvaret) som skriker efter resurser och behöver rustas upp.
Därför är min kvalificerade killgissning att regeringen om ett par år byter ut skyltarna utanför Johannisberg, Tysslinge och Klarälvsgården. Att det kommer att stå "Kriminalvården" istället "Statens institutionsstyrelse" vid porten.
Då kan justitieminister Gunnar Strömmer (M) skryta med att han och regeringen inrättat tre ungdomsfängelser när han möter väljarna och valtalar 2026.
Men i verkligheten händer egentligen inte så mycket. Fakta är att förändringarna vid Sis-hemmen har pågått under flera års tid och påbörjades under den tidigare regeringen.
De tre Sis-hem som är säkerhetsklassade på den högsta nivån är i princip det som den nya regeringen efterfrågar när den talar om att inrätta ungdomsfängelser.