På Europadagen 9 maj samlades TCO (Tjänstemännens centralorganisation) till kongress i Stockholm. Omkring 130 ombud, som representerar 12 medlemsförbund med sammanlagt 1,2 miljoner medlemmar, la fast kursen inför framtiden.
Bland annat fick Therese Svanström, som har en bakgrund i tjänstemannaförbunden Vision och Unionen, förnyat förtroende som TCO-ordförande.
Nyligen fick jag ett snack med den omvalda TCO-basen när hon besökte Luleå. Över en kopp kaffe i Kulturens Hus beskrev Svanström TCO:s hjärtefrågor.
Under en timme hann hon med att lägga ut texten om alltifrån A-kassa, sjukförsäkring och pensioner till arbetsmiljö, migrationspolitik och jämställdhet. En central fråga just nu det nya omställningsstudiestödet.
"Det är en fantastisk chans för TCO-medlemmarna att stärka sin ställning på arbetsmarknaden och att fylla på med ny kompetens när arbetslivet förändras", säger hon.
Hon pekar på att TCO:s egna medlemsundersökningar visar att det finns stora behov av kompetensutveckling.
"4 av 10 yrkesaktiva TCO-medlemmar anser att de inte får tillräckligt med vidareutbildning", berättar Svanström.
Tydligen såg även en bred riksdagsmajoritet samma behov när beslutet om det nya omställningsstudiestödet togs 8 juni 2022.
276 av riksdagens 349 ledamöter gav ett klart och entydigt bifall till det som beskrivits som "den största frihets- och trygghetsreformen på svensk arbetsmarkad i modern tid".
"Företagen får ökad flexibilitet och ökad förutsägbarhet samtidigt som alla arbetstagare i Sverige nu får helt nya möjligheter att ställa om, vidareutbilda sig och utvecklas genom ett helt arbetsliv", sa dåvarande arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) i samband med beslutet 2022.
Nu gäller emellertid för nya arbetsmarknadsministern Johan Pehrson (L) och utbildningsministern Mats Persson (L) att vårda reformen och se till att allt blir som riksdagen tänkt och beslutat.
Som påpekats på NSD:s ledarsida tidigare så behöver CSN resurser för att kunna administrera alla ansökningar om omställningsstudiestöd. Det duger inte att människor som är berättigade till stöd inte får det på grund av att CSN är underfinansierat.
Enligt CSN:s bedömning är det hela 3 900 yrkesverksamma som har sökt, uppfyller villkoren och står beredda att ställa om via en utbildning mitt i livet som kan gå miste om stödet.
I vårt samtal trycker Therese Svanström dessutom på att CSN behöver resurser för uppföljning och utvärdering av det nya stödet.
"Vi behöver ett kunskapsunderlag. Vilka har fått avslag och varför? Hur ser det ut med koppling mellan utbildningarna och arbetsmarknaden? Utbildningsministern behöver ge CSN ett tydligt uppdrag att utveckla statistiken", understryker Svanström.
Vidare betonar hon vikten av att det finns goda möjligheter till kompetensutveckling i alla delar av Sverige
"Det måste finnas relevanta utbildningar med hög kvalitet, över hela landet. Och ett utbud av utbildningar som gör det möjligt att ställa om även om man har befunnit sig på arbetsmarknaden en tid", säger Therese Svanström.
Det råder heller ingen tvekan om att det nya omställningsstudiestödet har alla förutsättningar att bli en lyckad reform.
I mars var det närmare 27 0000 personer som sökt det nya stödet, enligt CSN. Det tyder på att det finns ett stort och uppdämt behov av vidareutbildning, omskolning och kompetensutveckling.
Men nu gäller det att den nya regeringen är med i matchen för att möta denna ökade efterfrågan på utbildning.
Det finns därför goda skäl för Pehrson och Persson att lyssna på TCO och Therese Svanström.
Både CSN och utbildningsanordnarna runtom i landet behöver rustas för att möta de växande utbildningsbehoven.