Sista rösterna kan bli avgörande i Haparanda

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna plockar fler mandat i Haparanda, enligt preliminära siffror. Inget parti ser ut att få egen majoritet och kommunen kan komma att få ett maktskifte. ”Vi ska göra vårt bästa för att skapa ett stabilt styre i kommunen”, säger Nina Waara (S).

Nina Waara (S) är nöjd med valrörelsen för Socialdemokraternas del i Haparanda.

Nina Waara (S) är nöjd med valrörelsen för Socialdemokraternas del i Haparanda.

Foto: Nellie Andersson

Haparanda2022-09-12 15:15

Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna i Haparanda har någonting gemensamt, enligt de preliminära siffrorna för valet till kommunfullmäktige ökar partierna. Socialdemokraterna går från 33,7 procent till 38,8. Om det håller hela vägen skulle det betyda att partiet får 12 mandat i fullmäktige, två fler än efter förra valet. 

– Vi är glada och stolta över den här valrörelsen som vi bedrivit, säger Nina Waara (S). 

Sverigedemokraterna har haft ett mandat i kommunfullmäktige men ingen representant. Om de preliminära siffrorna stämmer plockar partiet ytterligare tre platser.

– Det här är ju mycket bättre än jag trodde, vi är så pass nya, säger Patrik Rolfs, som står som andra namn på SD:s lista i Haparanda.

Efter valet 2018 styrdes Haparanda av en koalition bestående av Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sjukvårdspartiet. 2020 splittrades koalitionen och Sjukvårdspartiet blev ett parti i opposition. Övriga partier har fortsatt styra men i minoritet.

Som det ser ut på måndagsförmiddagen får Centerpartiet sex mandat i fullmäktige och tappar alltså ett sedan förra valet. Övriga partier i alliansen ser ut att behålla sina mandat, som sammanlagt uppgår till 12.

- Som det ser ut nu har ju S och V 13 mandat och alliansen har 12. Innan man gör någon slutlig grej måste nog de sista rösterna räknas också, säger Sven Tornberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Haparanda.

Sjukvårdspartiet tappar också mandat, enligt de preliminära siffrorna, och får behålla två av sina tidigare sex platser i fullmäktige. 

– Jag tror att det är sviterna från regionen, säger Eija Stenberg (Sjvp).

Hur styret framöver kommer att se ut i kommunen återstår att se. Än är inte alla röster räknade och inga förhandlingar mellan partierna ska ha påbörjats. 

– Om man tänker med Sjukvårdspartiet har vi prövat ha ett samarbete med dem och det har inte varit särskilt lyckosamt. Med Sverigedemokraterna vet vi inte var de står lokalt, säger Sven Tornberg.

Skulle ni kunna samarbeta med Sverigedemokraterna från alliansen?

– Det är ingenting som är aktuellt från min sida just nu, utan nu väntar vi på att få se det slutliga resultatet, sedan tar vi det därifrån.

Hoppas du kunna sitta kvar eller hur går dina tankar just nu? 

– Naturligtvis hade det varit mycket roligare om man hade gått framåt litegrann. Nu har vi backat från 21,5 till 18 procent, det gör att man funderar på sin egen roll och om man ska fortsätta, för man har ju inte gått framåt.

När det kommer till eventuella samarbeten är Nina Waara (S) säker på sitt partis ståndpunkt. 

– Vi har alla dörrar öppna förutom mot SD. Vi känner att vi ska göra vårt bästa för att skapa ett stabilt styre i kommunen i de kommande fyra åren, säger hon och fortsätter: 

– Vi kommer alltid ta ansvar för Haparanda och Haparandas medborgare. Det är det vi behöver göra i det här läget. Det är ingen som fått egen majoritet och då behöver man se ”hur kan vi skapa ett stabilt styre”.

Vad gäller kommunalrådsposten har inte Nina Waara hunnit fundera över den speciellt mycket än.

– Det var så mycket igår (söndag, reds. anm.), det var kommunen, det var regionen och riksdagen – så spännande. Jag har som inte själv hunnit landa i mitt eget. Så långt har jag inte hunnit tänka.

Preliminär fördelning

Preliminär mandatfördelning när sju av åtta valdistrikt i Haparanda är räknade.

Moderaterna: 4

Socialdemokraterna: 12

Centerpartiet: 6

Vänsterpartiet: 1

Kristdemokraterna: 2

Sverigedemokraterna: 4

Sjukvårdspartiet: 2

Källa: Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!