När nyårsklockorna ringde in 2023 klev Sverige in som ordförandeland i EU (Europeiska unionen).
Ordförandeskapet roterar halvårsvis mellan EU:s medlemsländer och det är nu tredje gången som Sverige hanterar ordförandeklubban i ministerrådet. Tidigare har Sverige varit ordförande 2001 och 2009.
Det är ett stort och ansvarsfullt uppdrag. Som ordförande kommer Sverige att leda omkring 2 000 möten i Bryssel och i Luxemburg, samt cirka 150 möten i Sverige (därav ett möte i Kiruna 12-13 januari).
I början av juni 2022 presenterade dåvarande EU-ministern Hans Dahlgren (S) prioriteringarna för det svenska ordförandeskapet. Han pekade ut fem centrala områden.
o Att skapa säkerhet för EU:s medborgare och stärka EU:s roll i världen, vilket innefattar frågor såsom hur säkerhets- och försvarspolitiken kan utvecklas, hur krishanteringen kan stärkas samt en gemensam migrationshantering i EU.
o Att stoppa den organiserade brottsligheten. Det handlar bland annat om ökat samarbete mellan både nationella myndigheter och EU:s myndigheter.
o Att snabba på klimatomställningen – icke minst att avsluta förhandlingarna kring "Fit-for-55"-paketet, EU:s plan för den gröna omställningen.
o Att stärka EU:s inre marknad och konkurrenskraften för jobb och företagande.
o Att slå vakt om unionens grundläggande värderingar – demokrati och frihet, jämlikhet och jämställdhet samt respekt för mänskliga rättigheter och för rättsstatens principer.
Det är områden som står i fokus även för den nya svenska regeringen.
"Ett grönare, säkrare och friare Europa utgör grundstommen i våra prioriteringar", säger statsminister Ulf Kristersson (M).
Det är en programförklaring som även Magdalena Andersson och Socialdemokraterna kan skriva under. Dessbättre finns en bred enighet kring huvudlinjerna i Sveriges EU-politik.
Den helt överskuggande uppgiften nu blir att hålla samman EU och visa fortsatt solidaritet med Ukraina.
Vladimir Putin och de styrande i Kreml hoppades att de 27 EU-länderna inte skulle klara av att ge ett samlat stöd till Ukraina, att unionen skulle splittras i synen på kriget och att Ryssland snabbt skulle kunna etablera en marionettregering i Kyiv. Men EU har hållit ihop och visat prov på styrka.
Sedan krigsutbrottet 24 februari har EU enats om sammanlagt nio sanktionspaket mot Ryssland. Under toppmötet 16 december klargjorde dessutom medlemsländernas stats- och regeringschefer att de är beredda att införa ytterligare sanktioner.
Till detta ska läggas allt civilt och militärt bistånd som EU och EU:s medlemsländer bidrar med till Ukraina.
Sedan 24 februari uppgår enbart Sveriges insats för Ukraina till cirka 9,5 miljarder kronor, vilket innefattar såväl humanitärt stöd som militär materiel.
EU har inte heller sviktat i engagemanget för de miljontals ukrainare som tvingats fly från sitt hemland.
Redan 4 mars 2022 aktiverade EU massflyktsdirektivet. Syftet är att ge ett omedelbart och kollektivt skydd åt fördrivna personer som inte kan återvända till sitt ursprungsland.
Det tillfälliga skyddet ska gälla i minst ett år (till och med den 4 mars 2023) och upp till tre år, beroende på hur situationen i Ukraina utvecklas.
Det finns så klart olika intressen och prioriteringar hos EU-länderna. Men det finns ingen tvekan i Ukrainafrågan.
EU svajar inte. Tvärtom. Budskapet från EU:s 27 medlemsländer är klart och samfällt: EU står orubbligt sida vid sida med Ukraina och dess befolkning och kommer att fortsätta att ge starkt stöd till Ukrainas ekonomi, samhälle och väpnade styrkor. EU accepterar inte Rysslands angrepp på folkrätten och den europeiska säkerhetsordningen.
För varje dag som går blir det dessutom allt tydligare vad Vladimir Putin och hans regim står för. Det senaste draget är att beröva ukrainarna vatten, el och uppvärmning genom att slå ut civil infrastruktur – ett agerande som bara syftar till att skapa mänskligt lidande och ännu större flyktingströmmar.
Det är en grymhet och hänsynslöshet som är fjärran från allt normalt mänskligt beteende och går stick i stäv med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
Därför krävs fortsatt solidaritet med Ukraina och ytterligare sanktioner mot Ryssland.
Ingen annan fråga kommer att vara lika viktig under Sveriges ordförandeskap de kommande sex månaderna.