"Vi står inför fyra svåra år med socialistiskt styre", sa Anders Josefsson, gruppledare för Moderaterna i Luleås kommunfullmäktige, i NSD 18 oktober 2022.
Det var precis efter förra höstens kommunfullmäktigeval när Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade bestämt sig för att samarbeta och bilda gemensam majoritet i Luleå under mandatperioden 2022-2026.
Efter snart ett år med rödgrönt styre kan vi dock konstatera att det går bra med jobb och näringslivstillväxt i Luleå.
I måndags besökte jag till exempel Luleå Industripark på Hertsöfältet för att följa det första spadtaget för Europas första batterianodsfabriken, som är en del av den gröna nyindustrialiseringen och samhällsomställningen.
Företaget Talga tar sikte på att producera 19 500 ton anodmaterial som ska användas bland annat vid produktionen av batterier till elfordon, en av många pusselbitar för att minska de miljöskadliga koldioxidutsläppen och rädda klimatet.
Med all säkerhet kommer denna fabrik även att försörjas med grafit från fyndigheten i Vittangi även om det just nu är en del trassel i lokalpolitiken i Kiruna. Men det löser sig nog i slutändan – på ett eller annat sätt – bara demokratin får ha sin gång i lugn och ro.
Både klimat- och säkerhetspolitiska argument talar nämligen starkt för att det är bättre att använda den naturliga grafiten i Vittangi än att importera syntetisk grafit från Kina – i synnerhet med tanke på att Mark- och miljööverdomstolen gett grönt ljus till projektet.
"Gruvverksamheten kan bedrivas utan oacceptabla risker för mark och vattenmiljöer", framhåller domstolen.
Kommunalrådet Carina Sammeli (S) var under alla omständigheter glad och stolt över att Talga valt att investera i just Luleå.
Det är dock inte konstigt. I sitt anförande på Hertsöfältet pekade hon på Luleås många fördelar för den här typen av etableringar.
"Vi är en industristad som länge arbetat med metaller och mineral. Det finns ett överskott av förnyelsebar energi i regionen. Vi har styrkor när det gäller teknik, innovationer, forskning och utveckling. Här spelar inte minst Luleå tekniska universitet en nyckelroll", sa hon.
När jag bytte några ord med Sammeli under måndagens mingel i industriparken berättade hon dessutom att massor av annat är på gång.
"Både SSAB och LKAB investerar. Luleå hamn ska byggas ut. Sedan finns Fertiberia, Uniper och många andra företag som satsar och planerar för en framtid i Luleå. Vi gasar för fullt", sa hon.
Enbart etableringen av Reemap – som Carina Sammeli och Luleå tog hem i stenhård konkurrens med Narvik och Skellefteå våren 2022 – kommer att bli en jättelik vitamininjektion för den lokala arbetsmarknaden.
LKAB investerar totalt tio miljarder kr i en ny anläggning (som kallas Reemap) för att utvinna fosfor, sällsynta jordartsmetaller och gips ur gruvavfall – en satsning som är bra för klimatet och förväntas ge omkring 500 nya jobb i Luleå.
Till detta ska läggas H2 Green Steels enorma satsning i Boden som kommer att ge ringar på vattnet i hela regionen, inklusive Luleå.
Med de stora etableringarna kommer också växande behov i andra branscher – hos alltifrån frisörer, restauranger och handel till logistik, byggande och arkitektkontor. Även många små och medelstora företag får ett lyft.
Annorlunda uttryckt: Det kommer att finnas goda förutsättningar att utveckla jobb och företag i det rödgrönt styrda Luleå.
Utvecklingen står i bjärt kontrast till Anders Josefssons och Moderaternas dystra framtidsprofetior efter förra höstens val.
I det här läget, när det ska byggas nytt och investeras för framtiden, är det dessutom glädjande att Luleå kommun får allt bättre betyg för sitt arbete med detaljplaner och bygglovsprocesser.
Luleå rankas som fjärde bäst i riket, enligt Nationellt ledtidsindex, som är en ny årlig kartläggning av detaljplane- och bygglovsprocesserna i landets 290 kommuner.
Carina Sammeli välkomnar att det går åt rätt håll med företagsklimatet. Men hon pekar på att det finns mer att göra.
"Vi vet att vi kan bli ännu bättre. Vi ser ju att vissa delar hos oss tar tid för att vi har ett dubbelkommando i dag", säger hon.
Det är även bakgrunden till omorganisationen i kommunen, som Sammeli beskrev i en gästkrönika på NSD:s ledarsida 5 september.
"Vi behöver bli ännu snabbare på att gå från idé från ett företag som vill bygga till färdig detaljplan och markanvisning", framhåller hon.
Gott så. Varför nöja sig med en hedrande fjärdeplats?
Det är lika bra att ställa in siktet på att bli bäst och effektivast i Sverige.