Det är branschinitiativet Bygg i tid tillsammans med Byggföretagen och Fastighetsägarna som har genomfört granskningen av hur effektiva kommunerna är när det gäller plan- och bygglovsprocesser.
47 av landets största kommuner, med hälften av landets befolkning, ingår i granskningen.
Resultatet bygger på ett index där fem parametrar har vägts samman, ledtider, resurseffektivitet, servicegrad, produktionstakt och kommuntillväxt.
Den parameter som har vägt tyngst i granskningen som presenteras i tidningen Fastighetsnytt har varit tidsåtgången i detaljplan- och bygglovsprocesserna.
Utfallet visar att detaljplan- om och bygglovsprocessen i de granskade kommunerna tar i genomsnitt fyra och ett halvt år.
För Luleå, som senaste åren har rasat i rankingar om företagsklimatet, är den tiden tre år och två månader. Det innebär att en fjärdeplats bakom vinnaren Trosa, Kalmar och Gävle och en andraplats i kategorin medelstora kommuner.
Men trots de positiva siffrorna tycker kommunalrådet Carina Sammeli (S) att omorganisationen inom kommunen, där bland annat stadsbyggnadsförvaltning upphör och tre nya förvaltningar bildas, är rätt väg att gå.
I framtiden kommer ansvaret för samhällsplanering, mark- och exploateringsfrågor att tas över av den nya kommunstyrelseförvaltningen.
Men varför göra om ett vinnande koncept?
– För att vi vet att vi kan bli ännu bättre. Vi ser ju att vissa delar hos oss tar tid för att vi har ett dubbelkommando i dag.
Carina Sammeli är därför tämligen säker på att utfallet av en granskning i framtiden kan bli ännu bättre, efter omorganisationen.
– Det tror jag, och det är absolut förväntningen. Jag vet ju vilken tid jag och stadsbyggnadsnämndens ordförande har fått lägga på att "samsynka" oss och komma in i ärenden försent, och inse att det inte är hanterat som vi förväntade oss.
Det har lett till att det tar längre tid innan politiken kommer in, menar Carina Sammeli. Med en ny organisation kommer handläggningen att bli betydligt snabbare.
– Det är jag faktiskt helt övertygad om. Bara en sådan sak som att från det att beslut tas i stadsbyggnadsnämnden till att det kommer till kommunstyrelsen vanligtvis är sex veckor. Det är tid som man kan korta ner bara av att ha ett möte i stället för två, säger Sammeli.
Anna Lindh Wikblad, kommundirektör i Luleå, är inne på samma linje.
– Det är en sak att vara bra, och en sak att vara extraordinär. Och det som krävs i den här omställningen är att vara extraordinär. Det här visar att vi har jobbat på ett bra sätt, men vi ska nog inte vila på hanen. För vi kommer att behöva utvecklas, säger Anna Lindh Wikblad.
Helén Wiklund Wårell, i dag stadsbyggnadschef och som förväntas ta över en ny förvaltning som får namnet infrastruktur- och serviceförvaltningen, gläds över vad granskningen visar.
Hon tycker också att resultatet får en större tyngd i och med att aktörer från byggindustrin har medverkat, eller som hon uttrycker sig, "de största kritikerna".
– Det är superpositivt utifrån att vi brukar få höra att det tar så lång tid, säger Helén Wiklund Wårell.
För Trosa, som toppar listan, tar detalj- och bygglovsprocesserna tre år.
Sämst är Södertälje, där denna process pågår i genomsnitt i sex år och sex månader.