Akta er för troll och läs inte bara rubriker

"Jag visste att rubriken om Nato skulle reta gallfeber på vissa", skriver NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson.

NSD:s ledare 14 april 2022 provocerade och retade delar av högerfolket på Twitter (som numera heter X).

NSD:s ledare 14 april 2022 provocerade och retade delar av högerfolket på Twitter (som numera heter X).

Foto: NSD Arkiv

Krönika2024-01-19 06:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

"Att trolla" har blivit ett begrepp i sociala medier. Det har inget att göra med SVT:s Trolltider eller andra sagor. Det betyder att du skriver något som du vet kommer att provocera och få en del att reagera kraftigt.

Ursprunget är det engelska ordet "trolling", som är att dra en lina med krokar efter en båt för att få fiskar att fastna.

För två år sedan ägnade jag åt mig åt ett sådant trollande. Jag satte jag en rubrik som jag visste skulle sätta fart på vissa.

"Sossar grundade försvarsalliansen Nato", skrev jag på ledarsidan 14 april 2022, väl medveten om att det skulle reta gallfeber på vissa delar av borgerligheten.

Effekten uteblev inte. Riksdagsledamoten Lars Beckman (M), flitig skribent på X (som då hetteTwitter), högg genast på betet och jagade igång sin svans av högerföljare mot mig. 

Upprört reagerade de mot att Nato framställdes som ett socialdemokratiskt projekt. "Skamlöst", tyckte en av Liberalernas pressekreterare.

Den som läste bara rubriken missade dock poängen i texten. Den var att visa att frågan om svenskt Nato-medlemskap aldrig varit en höger-vänsterfråga. Att det alltid handlat om vilken säkerhetspolitisk strategi som bäst tryggar fred och trygghet för svenska folket, inte om partipolltik.

Däremot är det ett oomtvistligt faktum att sex av Natos tolv grundarländer hade socialdemokratiska regeringschefer 1949. Det var Norge, Danmark, Island, Nederländerna, Storbritannien, Island och Belgien. 

Därmed fanns också täckning för rubriken "Sossar grundade Nato". Men det hade förstås lika gärna kunnat stå att det var borgare som skapade Nato efter andra världskriget, eftersom övriga grundarländer hade liberala, kristdemokratiska eller konservativa regeringar.

Sveriges säkerhetspolitik och förhållande till Nato har helt enkelt aldrig avgjorts av vem som för tillfället suttit i regeringskansliet.

Det har alltid varit ett nationellt övervägande som stått över snäv partipolitik. Även borgerliga regeringschefer som Torbjörn Fälldin, Ola Ullsten, Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt höll fast vid den militära alliansfriheten eftersom den ansågs tjäna Sverige väl.

Viktigt, för att inte säga helt avgörande för Sverige, var dessutom Finlands utsatta position och geopolitiska läge. 

"Sveriges förhållande till Finland var en central faktor för säkerhetspolitiken. Det var uppenbart att Sveriges val av och fasthållande vid neutralitetspolitiken påverkades av hänsyn till Finland ... Som en överskuggande och från år 1948 kvarliggande faktor var medvetenheten om att en svensk anslutning till Atlantpakten med sannolikhet skulle medföra att Sovjetunionen skulle skärpa trycket på Finland och försvåra Finlands strävan att bedriva en neutralitetspolitik", konstaterade den stora säkerhetspolitiska utredningen SOU 2002:108.

Därför finns en logik i att Sveriges omprövning till Natomedlemskap kom först när Finland tog samma steg efter Rysslands attack mot Ukraina 24 februari 2022.

Mot den säkerhetspolitiska och historiska bakgrunden har jag också några goda råd till alla till dem som lever sina politiska liv på X och andra sociala plattformar, oavsett vilken fråga som råkar vara hetast för dagen.

  • Läs mer än bara rubriker och korta tweets innan ni bildar er tvärsäker uppfattning om hur saker och ting är.
  • Utgå inte från att alla som tillhör ett annat politiskt läger är korkade idioter.  
  • Tänk på att även de som tillhör ett annat politiskt parti kan ha något vettigt att säga, kanske till och med lära dig något nytt.
  • Akta er för troll (oavsett politiska förtecken)!