Welcome mr Blinken!

Antony Blinken & Co kommer till en region som är extremt duktig på utrikeshandel.

USA:s utrikesminister Antony Blinken finns på plats under toppmötet i Kulturens hus i Luleå.

USA:s utrikesminister Antony Blinken finns på plats under toppmötet i Kulturens hus i Luleå.

Foto: Alex Brandon, AP/Jonny Vikström, NSD

Ledare2023-05-30 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under tisdag och onsdag står Luleå som värd för ett internationellt toppmöte om handelspolitik.

På plats finns bland andra USA:s utrikesminister Antony Blinken, handelsminister Gina Raimondo, EU-kommissionärerna Margrethe Vestager och Valdis Dombrovskis samt de svenska ministrarna Johan Forssell (M), Tobias Billström (M) och Ebba Busch (KD).

Valet av plats för en diskussion om handelsfrågor kunde inte ha varit bättre. Blinken & Co kommer till en region som är extremt duktig på utrikeshandel.

Norrbotten har länge varit ett av Sveriges starkaste exportlän – och under fjolåret prisades länet även som "Årets exportregion i Sverige"

Motiveringen säger en hel del om de värden som skapas i norra Sverige och om utrikeshandelns betydelse:

"Trots att Norrbotten är en stor region med långa avstånd och relativt liten befolkning, så har regionen lyckats exceptionellt bra i sitt exportfrämjande och är en sann förebild för andra – företagen i Norrbotten lyckades till och med öka exporten under pandemiåren (2019-2021). 

Norrbotten hade dessutom den största ökningen av varuexportvärde för små och medelstora företag bland samtliga 21 regioner under perioden 2016-2021. Regionen har, trots att man var sist med att forma en regional exportsamverkan, inte bara uppvisat ett starkt samarbete mellan olika lokala aktörer utan även verkat över gränserna med motparter i Finland och Norge. I Norrbotten är man även duktiga på att exportera värdefull spetskompens bland annat inom rymdsektorn och på energiområdet."

Det är i sin tur viktigt för hela det svenska välfärdsbygget. När det går bra för exportindustrin i Norrbotten och andra delar av Sverige så blir det mer pengar som kan användas för förskolor, äldreboenden, hälsocentraler, folktandvård och sociala trygghetssystem. 

För att kunna bedriva fördelningspolitik måste man helt enkelt ha något att fördela.

Det som sker i handels-, industri- och exportpolitiken spelar således stor roll för oss alla, oavsett om vi jobbar som undersköterskor, busschaufförer, lärare eller industriarbetare. Utan utrikeshandeln och exportinkomsterna blir Sverige ett fattigare land. 

För ett litet och utrikeshandelsberoende land som Sverige är det därför oroande när det blåser protektionistiska vindar i världen. 

Annorlunda uttryckt: Det som sägs och beslutas under toppmötet i Luleå är i allra högsta grad relevant för människors jobb och välfärd.

Det ligger i Norrbottens och hela Sveriges intresse att det blir två dagar som präglas av en positiv syn på frihandel och öppenhet mellan EU och USA – inte ekonomisk nationalism.