Det har varit mycket tal om hur bilden av Sverige utomlands påverkats under coronapandemin. Svaret är inte alls.
Bilden av svenskarna utomlands är stadig. Precis som tidigare år anses svenskarna vara hårt arbetande och ärliga, och Sveriges klimatarbete rankas högt, enligt den internationella rapporten Nations Brands Index 2020.
Landet Sverige associeras med begrepp som modernt, framåttänkande, utvecklande och ambitiöst. De varor och tjänster som de tillfrågade förknippar med Sverige är högteknologiska produkter, bilar och livsmedel.
Nations Brands Index är inte den enda undersökning som pekar i samma riktning.
Gång på gång kommer internationella mätningar som bekräftar att Sverige är ett land som har ett gott rykte och är en förebild för många.
CEOWorld Magazine rankar Sverige som världens bästa land för kvinnor. European Innovation Scoreboard beskriver Sverige som EU:s mest innovativa land.
Och enligt den amerikanska tidskriften US News and World Report är Sverige världens bästa land att ha barn i, vilket ju är ett gott betyg för föräldraförsäkring, barnomsorg och andra delar av familjepolitiken.
Det betyder inte att Sverige är bäst på allt. Pandemin har blottat brister i beredskapen, sjukvården och äldreomsorgen, vilket gör att det finns saker och ting att begrunda och åtgärda för såväl moderata regionråd och borgerliga kommunstyren som socialdemokratiska ministrar.
Men det finns samtidigt skäl att reagera mot de värsta skräckskildringarna och extremisternas snack om samhällskollaps.
I en debattartikel i Dagens Nyheter 23 januari understryker Anders Björkman, infektionsläkare och professor i infektionsmedicin vid Karolinska Institutet, att det finns svaga belägg för att den svenska covidbekämpningen varit misslyckad. Snarare framstår Sverige som ett ganska normalt europeiskt land,
"I Europa har fram till i dag 17 länder rapporterat högre antal döda per folkmängd än Sverige, medan 27 länder rapporterar lägre (en del av dessa, som Nederländerna, underrapporterar dock). I USA rapporterar 31 av 50 stater högre dödlighet än Sverige", skriver Björkman.
Den svenska coronapolitiken ska så klart diskuteras och granskas, vilket också sker bland både fristående debattörer och olika samhällsintressen.
Coronakommissionen har till exempel redan pekat på att det finns en hel del att göra för att förbättra villkoren inom äldreomsorgen, vilket denna ledarsida för övrigt argumenterade för långt innan pandemin drabbade världen och Sverige.
Men låt oss föra den debatten med sans och balans, utan förenklingar och överdrifter. Det är bäst för alla.