Äldreomsorgen måste få kosta

Foto:

LEDARE2017-10-24 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Den 15 september hade Luleå besök av äldreminister Åsa Regnér (S). På dagordningen stod invigningen av Lulebos nya trygghetsboende för äldre på Mjölkudden.

Det kan bli många liknande ceremonier under det kommande året. Åsa Regnér ansvarar för ett stort och snabbväxande politikområde.

I Dagens Samhälle läser jag att kommunerna kommer att bygga drygt 5000 nya platser i särskilda äldreboenden i år och nästa år. Det är en investering på totalt 11 miljarder kr!

Dessutom behövs ännu större investeringar framöver. Behoven är enorma. Enligt Dagens Samhälle är det så många som 125 kommuner som redan idag har brist på platser i särskilda boenden för äldre!

Även behoven av kvalificerad personal är gigantiska. Enligt SCB behöver det rekryteras hela 160 000 nya undersköterskor till 2035.

Siffrorna säger en hel del om de utmaningar som väntar både stat och kommuner under de närmaste åren.

Det är också skälet till att äldrepolitiken har varit ett högt prioriterat område allt sedan den rödgröna regeringen tillträdde 2014. Regnér och hennes regeringskollegor ser den demografiska utvecklingen och har redan investerat två miljarder kr extra för mer personal i äldreomsorgen.

De utvärderingar som gjorts av dessa bemanningsmiljarder tyder på goda resultat. Enligt Socialstyrelsen motsvarar pengarna ungefär 5 000 nya tjänster i äldreomsorgen och Statskontoret menar att satsningen i är huvudsak ändamålsenlig.

Viktig var också avtalsrörelsen 2016 som innebar ett extra lönelyft för undersköterskorna. Den centrala löneuppgörelsen innebar att alla undersköterskor fick 300 kr mer per månad utöver det så kallade märket.

Det löser inte alla rekryteringsproblem. Men det är steg i rätt riktning för att utveckla löne- och arbetsvillkoren inom äldreomsorgen – och därmed möjligheterna att locka till sig mer personal.

Det krävs emellertid fler liknande steg under de kommande åren. Mycket har gjorts men massor återstår att göra.

I rapporten ”Skäligt är inte gott”, som presenterades under Almedalsveckan 2016, har nästan 2000 av Kommunals medlemmar i äldreomsorgen fått besvara frågor om tillståndet i äldreomsorgen.

Åtta av tio tycker att de äldre får beviljade boendeplatser för sent. Sex av tio tycker att det försvårar för personalen att ge äldre vård och omsorg av god kvalitet. En majoritet uppger att det blivit svårare för äldre att få en boendeplats under de senaste åren.

”Vi ser alldeles för låga ambitioner när det kommer till de äldre – man utgår inte från de äldres behov, utan från kommunernas budget. Pressen drabbar inte bara de äldre, utan leder även till ökad ohälsa för våra medlemmar”, säger Tobias Baudin, Kommunals ordförande.

Den politiska slutsatsen för alla ansvarskännande politiker borde därmed vara självklar.

Investeringar i äldreomsorgen måste prioriteras högre än jobbskatteavdrag och andra skattesänkningar inte bara i årets budgetarbete utan även framöver.

De äldre kommer att behöva mer av den gemensamma kakan. Äldreomsorgen måste få kosta.

”Endast det bästa är gott nog åt folket”, sa legendariske socialministern Gustav Möller (1884-1970).

De orden borde vara utgångspunkten också för arbetet med äldrepolitiken efter valet 2018.