Sunderby Folkhögskola gör ett omtag

Förhoppningsvis förstår alla att det nu gäller att vända blad och agera konstruktivt.

"Det gagnar inte arbetarrörelsen att verksamheten vid den egna folkhögskolan förknippas med infekterade konflikter", skriver NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson.

"Det gagnar inte arbetarrörelsen att verksamheten vid den egna folkhögskolan förknippas med infekterade konflikter", skriver NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson.

Foto: Olov Abrahamsson/NSD Arkiv

Ledare2024-02-18 16:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I höstas rapporterade NSD om omfattande turbulens vid arbetarrörelseägda Sunderby folkhögskola. Christian Lindgren avgick som styrelseordförande och efter en tid lämnade även Madelene Hansson rollen som skolans rektor.

Vad allt handlade om är oklart för en utomstående betraktare. Men saker och ting verkade bottna i personalmissnöje och arbetsmiljöproblem.

"En pannkaka har alltid två sidor", sa avgångne styrelseordföranden Christian Lindgren själv i NSD

Men ett var i alla fall säkert: Denna pannkaka smakade rutten torsk och var djupt besvärande för arbetarrörelsen i allmänhet och i synnerhet för de tre huvudmännen (LO, ABF och Unga Örnar).

Det gagnar inte arbetarrörelsen att verksamheten vid den egna folkhögskolan förknippas med infekterade konflikter – i synnerhet inte i ett läge när det finns starka krafter på högerkanten som vill rusta ned all folkbildning.

Sunderby folkhögskola, liksom landets övriga 153 folkhögskolor, behöver istället samla ihop sig och beskriva betydelsen av sin verksamhet. Kurserna för flyktingar, långtidsarbetslösa, funktionshindrade och annat som görs för att ge människor ett bättre liv. 

Sunderby folkhögskola har haft en enorm betydelse alltsedan sitt grundande 1896.

Det handlar om tiotusentals människor som fått en ny- eller omstart i livet tack vare en folkhögskoleutbildning.

Därför är det sorgligt när rubrikerna om denna i grund och botten fina institution börjar handla om brister i den psykosociala arbetsmiljön och signaler om att medarbetare inte mår bra – inte om angelägna utbildningar.

Nu görs dessbättre ett omtag i verksamheten.

Veteranen Erland Eriksson är ny styrelseordförande och Niklas Nyman har utsetts till ny rektor. 

”Jag tackar för förtroendet och ser fram emot att tillsammans med alla våra medarbetare fortsätta jobbet att tillsammans skapa unika förutsättningar för våra deltagare, besökare och kunder att bilda sig med oss", säger Nyman i ett pressmeddelande.

Förhoppningsvis förstår också alla – oavsett om vi talar om styrelseledamöter, skolledning eller berörda personalgrupper – att det nu gäller att vända blad och agera konstruktivt.

Det håller inte att en massa kraft och energi förbrukas på gamla surdegar och internt parlamenterande. Tyvärr ger det bara vatten på kvarn till dem på högerkanten som vill fortsätta att slakta anslagen till såväl folkhögskolor som till studieförbund.