Den bristande arbetsmiljön på Sunderby folkhögskola är välkänd inom Kommunal, ett av tre fack på skolan (övriga är Sveriges lärare och Vision).
– Detta är frågor som vi har påtalat gentemot rektor, HR-funktion och ledande chefer en längre period, säger Thomas Modig.
Han är regionalt skyddsombud och ombudsman för medlemmar inom servicefunktionerna på folkhögskolan – städ, kök, fastighetsunderhåll och deltagarstöd – där missnöjet också har varit tydligt.
Modig beskriver att dialogen med arbetsgivaren var pågått i åtminstone två år när skolledningen har genomfört vissa åtgärder för att ändra på arbetsvillkoren och avlasta för personalen.
– Inom servicefunktionerna har man tittat på den höga arbetsbelastningen och plockat bort uppgifter som i stället har lagts ut externt.
Samtidigt finns kritik om eftersatt fastighetsskötsel, sämre städ och kök/restaurang?
– Det finns saker som kan härledas till det. Vissa arbetsuppgifter prioriteras hårdare nu. Därför skulle ytterligare bemanning behövas på folkhögskolan men personalen vill också ha ännu tydligare arbetsuppgifter.
Kommunal hanterar även anmälningar om kränkande särbehandlingar rörande två medlemmar men Modig är förtegen om var i processen de befinner sig.
– Jag kan inte kommentera enskilda medlemsärenden.
Han berättar dock om flertalet signaler från medlemmar kring brister i den psykosociala arbetsmiljön och i bemötandet från ledningen.
Detta bekräftas av de skrivelser som vi har tagit del av, där personal påtalas att de upplever härskartekniker och personpåhopp av rektor Madelene Hansson och underlydande chefer.
– Här kommer signaler om att medlemmar inte mår bra, och givetvis måste vi ta det på allvar. Huvudsaken är att ledningsgruppen tar tag i kulturen, hur man bemöter varandra. Det ska inte behöva finnas medarbetare som känner ångest när de går till jobbet.
Senast Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på Sunderby folkhögskola var 2019. Nuvarande problem kan leda fram till en ny så kallad 6.6a-anmälan från facket, med krav på åtgärder rörande arbetsmiljön.
– Utifrån det jag har varit inkopplad i har inte detta behövts ännu. Det sker först när vi inte håller med arbetsgivaren och om svaret från medlemmarna är att åtgärderna inte räcker till. Det är sista utvägen, säger Thomas Modig, Kommunal.