I somras presenterade de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Norrbotten en rapport som visar hur pris- och kostnadsökningarna slår mot hushållen i länet.
En typfamilj med två vuxna och två barn i åldern 10-13 år som bor i en eluppvärmd villa med rörligt elavtal och har en dieselbil och en bensinbil med normala körsträckor har fått ökade utgifter för el, mat och bränsle med hela 86 procent mellan 2018 och 2022, enligt Riksdagens utredningstjänst (RUT).
Det handlar alltså inte om några marginella förändringar i levnadsomkostnaderna utan mycket kraftiga fördyringar.
Det är också skälet till att Socialdemokraterna lagt flera förslag för att värna de mest utsatta hushållen.
Partiet vill bland annat tillfälligt höja barn- och studiebidragen samt underhållsstödet för ensamstående föräldrar.
I sina riksdagsmotioner har partiet dessutom visat hur insatserna kan finansieras genom en skatt på bankernas övervinster. Förslaget beräknas inbringa omkring 10 miljarder kr.
I statsbudgeten har dock finansminister Elisabeth Svantesson (M) och riksdagens högermajoritet valt att prioritera annorlunda.
Stora skattesänkningar går före större investeringar i välfärden och satsningar på de som behöver det mest. Följden blir att många ekonomiskt utsatta hushåll har det fortsatt tufft.
Det är även bakgrunden till att Socialdemokraterna tagit initiativ till en interpellationsdebatt med finansministern och fortsätter att efterfråga konkreta åtgärder för att stötta och hjälpa de mest sårbara grupperna i samhället.
Sverige är så klart fortfarande ett välfärdssamhälle. Men mitt i välfärden finns också ofärd – människor som har svårt att få pengarna att räcka till när matpriserna och boendekostnaderna stiger.
Det är inte utan orsak som Stadsmissionen larmar om att den möter fler människor i akut ekonomisk nöd. Lågkonjunkturen och inflationen har slagit hårt.
Den här ledarsidan har inga stora förväntningar på att Svantesson & Co helt plötsligt ska byta inriktning och ändra politik. Välfärds- och fördelningspolitiken har aldrig varit högerpartiernas starkaste gren.
Men det är under alla förhållanden bra att Socialdemokraterna driver på och tydliggör att det finns ett alternativ till dagens regering. Att partiet visar att det går att satsa mer på vård, skolor, omsorg och sociala insatser utan att man äventyrar de offentliga finanserna.
Det är bara en fråga om politisk vilja och värderingar, inte om ekonomi.