Ett slag mot glesbygden

Aktionen i Pajala och Överkalix är missriktad, minst sagt.

Ett hållbart skogsbruk är även klok klimat- och miljöpolitik.

Ett hållbart skogsbruk är även klok klimat- och miljöpolitik.

Foto: Maria Hedenlund

Ledare2021-04-27 08:25
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

En grupp miljöaktivister ställer till problem för Sveaskogs planerade avverkningar i Överkalix och Pajala.

Med rätta varnar nu företrädare för sågverken i Norrbotten vilka konsekvenser som aktionen riskerar att få.

"Vi är många människor i norra Sverige som är beroende av skogsbruket på olika sätt. Att begränsa skogsbruket från inland till kust leder till att många verksamheter som lever av skogen kommer att stryka på foten, och med det många arbetstillfällen", konstaterar företrädare för Stenvalls Trä, Krekula & Lauri och Jutos Timber i en debattartikel i NSD.

Det handlar dessutom inte bara om jobben i den norrbottniska glesbygden. Ett hållbart skogsbruk är faktiskt även klok miljöpolitik.

Till och med Miljöpartiet medger ju numera att byggande i trä är klimatsmart.

"Trä lämpar sig väl för industriellt byggande, bland annat för att trämoduler fungerar bra att transportera då det är betydligt lättare än betong", säger klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) i en intervju i Svensk Byggtidning.

Vidare kan skogen spela en stor roll för att utveckla nya biobaserade fordonsbränslen. Talloljedieseln som levereras från Sunpine i Piteå är ett fantastiskt exempel. 

Ett annat exempel är Sekab i Örnsköldsvik, som i november inledde en förstudie för byggandet av en ny etanolanläggning för att tillvarata barrvedsrester.

Nyligen rapporterades dessutom att LKAB producerat världens första järnmalmspellets med hjälp av 100 procent fossilfria bränslen i Malmberget. Gruvjätten har använt sig av tallbeckolja, en restprodukt från pappers- och massaindustrin.

Under historiens lopp har skogen haft enorm betydelse för Sverige. Exportvärdet under 2020 var 145 miljarder kronor och näringen gav 115 000 arbetstillfällen. Många av dessa jobb finns i lands- och glesbygdskommunerna.

Nu kan skogarna även medverka till att göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland.

"Skogen har en nyckelroll i arbetet med att bidra till ett fossilfritt Sverige. Det finns ett starkt driv att nå klimatmålen som regeringen beslutat om, och branschen arbetar intensivt för att påskynda omställningen – inte bara för att det är möjligt utan också för att det är ekonomiskt lönsamt", säger helt riktigt Svante Axelsson, samordnare för Fossilfritt Sverige.

Som framgår av en debattartikel i Dagens Nyheter 26 april har även statliga Sveaskog ambitionen att bruka skogen i ansvarsfulla former, helt i linje med de högt ställda kraven i skogsvårdslagen

Därför känns aktionen i Överkalix och Pajala missriktad, minst sagt. 

Seriösa skogsägare, som följer lagar och regler, är inga miljöbovar.