9 mars kritiserade NSD:s ledarsida högerregeringens beslut att placera den nya statliga Utbetalningsmyndigheten i Hammarby Sjöstad i centrala Stockholm.
Det handlar inte bara om regionalpolitik och om att ställningstagandet ytterligare förstärker den redan starka koncentrationen av statliga jobb och servicefunktioner i 08-området.
Det är även osmart ekonomisk politik att förlägga ännu en statlig myndighet till en adress med hög lokalhyra när det finns fullgoda och billigare alternativ runtom i landet.
Såväl Bollnäs som Helsingborg och Göteborg har presenterat lokallösningar som hade fungerat minst lika bra som Hammarby Sjöstad – och dessutom varit mer fördelaktiga från ekonomisk synpunkt.
Det hade funnits en massa pengar att tjäna på att förlägga Utbetalningsmyndigheten till en kommun där både löne- och hyreskostnaderna är lägre än i Stockholms innerstad.
Erfarenheterna av de statliga omlokaliseringarna under S-regeringen 2014-2022 är dessutom goda. Ungefär 2 000 statliga jobb flyttades från Stockholm till bland annat Luleå, Kalmar, Karlstad, Örebro, Växjö och Skellefteå. Och verksamheterna har inte tagit skada.
Kvaliteten har upprätthållits. Det har funkat alldeles utmärkt att ha den nya E-hälsomyndigheten i Kalmar, ett av SCB:s kontor i Örebro och Fastighetsmäklarinspektionen i Karlstad.
För Polarforskningssekretariatet, som fick sitt nya säte i Luleå 1 april 2019, har det även varit en stor fördel att ha sina lokaler mitt i flödet av studenter och forskare på universitetsområdet på Porsön.
Genom närheten till universitetet har sekretariatet fått kontakt med forskare och andra som det inte samverkat med tidigare.
Det har inte blivit någon ”kompetensurlakning” eller ”kunskapsflykt”. Det har visat sig finnas kvalificerad och kompetent arbetskraft även utanför 08-området.
När landsbygdskommittén presenterade sitt slutbetänkande 2017 pekade den även på att det finns goda möjligheter att lokalisera ännu fler statliga verksamheter utanför Stockholmsområdet.
Kommittén framhöll att det är realistiskt att flytta så många som 10 000 jobb till andra delar av landet.
Därtill är det en politik som har brett stöd bland de folkvalda i riksdagen. Riksdagen har vid flera tillfällen uttalat att den vill minska koncentrationen av statliga arbetstillfällen till Stockholm och istället se en ökad statlig närvaro runtom i landet.
Därför finns inga rimliga skäl för den nya regeringen att tveka och svaja i förvaltningspolitiken. Tvärtom.
Det finns både ekonomiska och regionalpolitiska argument för att förlägga fler statliga jobb och funktioner utanför Stockholmsregionen.