För några år sedan hade tidningen Land en intressant artikel om den statliga närvaron runtom i landet.
Granskningen visade att statliga Systembolaget finns representerat i Sveriges samtliga 290 kommuner. Det saknas dock polisstationer i 72 kommuner – och i ytterligare 55 kommuner är personalstyrkan mindre hos Polisen än Systembolaget.
Jämförelsen säger inte allt. Men det är tankeväckande att spritförsäljningen är den statliga verksamhet som når överlägset flest människor runtom i landet.
Polisen, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Arbetsförmedlingen, Skatteverket och andra statliga verksamheter är långtifrån lika närvarande i den svenska vardagen.
Det är illa. Statliga verksamheter – som hanterar pensioner, sjukförsäkring, skatter, studiemedel, passärenden och annat som har stor betydelse för många människors väl och ve – borde vara tillgängliga och lätta att nå i hela Sverige.
Under den tidigare S-regeringen togs en del initiativ för att förbättra den statliga servicen och närvaron utanför Stockholmsområdet.
• Flera statliga verksamheter omlokaliserades från Stockholm till andra delar av landet – däribland Polarforskningssekretariatet som fick nytt säte i Luleå.
• Ett antal nya statliga servicekontor etablerades – bland annat i Jokkmokk och Överkalix. Dessutom är det på gång ett nytt kontor i Boden. Efter S-åren finns sammanlagt 130 statliga servicekontor runtom i Sverige.
• Polisutbildningen byggdes ut, vilket innebär att det sakta men säkert blir fler poliser även i skogslänen. 16 januari började ytterligare 687 polisstudenter sin aspirantutbildning i lokalpolisområdena runtom i landet.
Men situationen är fortfarande långtifrån bra. En rykande färsk rapport från Riksrevisionen visar att det fortsätter att ske en koncentration av statliga jobb och servicefunktioner till Stockholmsregionen. Den tidigare regeringens insatser har bara bromsat utvecklingen.
Därför behövs ännu större ansträngningar från regeringshåll för att stärka den statliga närvaron runtom i landet.
Men, som ett av sina första beslut, väljer högerregeringen istället att placera den nya statliga Utbetalningsmyndigheten på en fin adress i Hammarby Sjöstad i Stockholms innerstad.
I Tidöavtalet (uppgörelsen mellan M, SD, L och KD) sägs dessutom noll och ingenting om vikten av fler omlokaliseringar och nya statliga servicekontor.
Tyvärr ligger det i farans riktning att mandatperioden 2022-2026 kommer att bli fyra förlorade år i kampen för ökad statlig närvaro utanför 08-området.